Feliratkozás

2013. augusztus 6., kedd

Takácsatka az uborkában

A közönséges vagy kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae) számos kertészeti kultúra védelmét meghatározó kártevő. Rendkívül polifág faj, tápnövényei között szerepelnek gyümölcsfajok (pl. szilva, alma), zöldségfélék (pl. uborka, dinnye, tök, bab, paprika) és sok dísznövény is, de még sokáig sorolhatnánk azokat a növényfajokat, amelyeken megtelepedve súlyos károkat okozhat.
A takácsatka kártétele és életmódjaA takácsatka a növények leveleinek fonákán táplálkozik. A szívogatás következtében klorofillelhalás következik be, a levelek sárgulnak, majd hullani kezdenek. Súlyos kártétel esetén teljes lombvesztés is bekövetkezhet. További jellegzetes tünet, hogy a károsított növényen finom szövedéket is találunk (pl. az szárelágazásoknál).
A szövedék alatt nyüzsgő apró, félmilliméteres kis pókszabású állatkákat általában csak nagyítóval látjuk meg.  Mindemellett a levelek párologtatása is felborul - az apró szúrásnyomok miatt -, ami a növények fokozatos kondicionális leromlását idézi elő.
A takácsatka igen szapora állatfaj.  9-10 nemzedékük is kifejlődhet egy év alatt. A petéiket a levélfonáki részen, az erek mentén helyezik el. A lerakott tojások száma változó, de százon felüli is lehet egy-egy nőstény esetében. S ha figyelembe vesszük, hogy a tojásból kikelve kb. 10 nap múlva már a következő nemzedék is rakja lefelé a tojásokat, már érthető  robbanásszerű felszaporodásuk kedvező körülmények között.Hogyan védekezzünk?
A takácsatkák elleni vegyszeres védekezés nem egyszerű dolog. Annak ellenére, hogy a növényvédelmi táblázatokban kb. 15 féle vegyszer is fel van tüntetve ez atkák ellen, igazán hatásos alig maradt belőlük. Ennek oka az atkák rendkívüli szaporaságában keresendő. Ugyanis elegendő csupán néhány egyed életben maradása, amely ellenálló az adott készítményre, s a szezon végére már ez a mutáció fogja benépesíteni az állományunkat. S ez a folyamat talán még gyorsabb, mint a közismert krumplibogár esetében.

Bármilyen vegyszert vessünk is be, igazán eredményes hatást csak akkor érhetünk el velük, ha nagy lémennyiséggel permetezünk vele. Ez a szokásos gombaölő szereknél használt lémennyiség 2-5-szöröse. Ezzel a permetlémennyiséggel áztatásszerű, a levél fonáki részére különösen odafigyelve kell permetezni.
A védekezés másik fontos szabálya, hogy csak a kb. 3 naponta megismételt, háromszor-négyszer végrehajtott kezelés adhat megfelelő védelmet. Ennek magyarázata az, hogy a vegyszerek egy-egy alkalommal csak a kártevők egyes fejlődési alakjait, de korántsem az egész népességet pusztítják el.Készítmények Abamectin,T,orque50wp,Vertimec1,8EC stb. bő lémennyiséggel!

VIDDO PRO 60x-ozd meg a pénzed? Már 3.000.- Ft is elég hozzá!

Ebben a Videóban a "Passzív Milliomos" bemutat nektek egy ígéretes mikro-befektetést, ahol egy leendő Videómegosztó platformba fek...