Feliratkozás

2013. november 11., hétfő

Márton napi népszokások.

Márton napja,november 11-ke a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték
.Libacomb burgonyával.

Hozzávalók:

  • 4 db  pecsenye libacomb
  • 4 húsos zöldpaprika
  • 1 csípős paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kg burgonya
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál törött fekete bors
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk és karikára vágjuk. A fűszerpaprikát, a sót,  és a borsot összekeverjük, majd a burgonyára szórjuk. Jól összerázzuk, hogy a fűszerkeverék mindenütt érje.

Ezt a  fűszeres burgonyát egy nagy tepsibe vagy tűzálló tábla terítjük, rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, megsózzuk, majd beborítjuk a paprikaszeletekkel. Ezután sorban, egymás mellé ráfektetjük az előzőleg megsózott, megborsozott libacombokat. A combok tetejére karikázzuk a héjától megfosztott paradicsomokat, rászórjuk a zúzott fokhagymát, majd aláöntünk 2 dl vizet.

A tepsit alufóliával szorosan lezárjuk, és
előmelegített, forró sütőben, nem túl erős lángon 1,5 órán keresztül sütjük. Ezután levesszük a fóliát, a paradicsomot félretoljuk, a combokat a bőrös felükkel felfelé fordítjuk, és pirosra, ropogósra sütjük.

A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió

Újabb slágernövény a láthatáron: a földimandula A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió, nem csonthéjas, nem fán terem, és...