Feliratkozás

2018. április 6., péntek

Paradicsomvész

                                                                  Paradicsomvész
A paradicsom egyik legsúlyosabb gombás eredetű betegsége a paradicsomvész, melyet a Phytophthora infestans nevű gomba okoz.
A peronoszpórákhoz tartozó gombabetegség nagyon könnyen és gyorsan fertőz, védekezni pedig egyáltalán nem könnyű ellene. Végső stádiumában pedig képes akár a teljes növényt elpusztítani.
A tünetek a leveleken jelennek meg először, méghozzá a növény alsó részén sárguló folt képében. Ezt követően a levelek kivilágosodnak, fonnyadnak, majd összebarnulnak és teljesen elszáradnak, mintha leégtek volna. Először nagyon hasonlít a tápanyaghiány, illetve más, kevésbé súlyos betegségek tüneteihez, azonban ezektől könnyen megkülönböztethető abban, hogy a fitoftórás esetnél a barnulás határán láthatóak a kórokozó fehér sporangiumtartói.
 Levélnyélen, hajtáson, virágzaton, virágszáron megnyúlt, gyorsan megbarnuló foltokat és elhalást okoz.
-  A zöld bogyókat megfertőzve azokon barna, márványozott, kemény, nagy kiterjedésű, több centiméteres, szabálytalan alakú elszíneződések, foltok jelennek meg. A foltok gyakran a termés kocsánya körül alakulnak ki: ez a része a bogyónak, ahol a víz hosszú ideig fennmarad, ami a spórák csírázásának feltétele. A fertőzött zöld bogyó beérik, bepirosodik, de fogyasztásra alkalmatlan.
-  A paradicsom bokor lombjának gyors, néhány nap alatti elhalását okozhatja: a lomb úgy néz ki, mintha leforrázták volna. Innen származik a paradicsomvész elnevezés.
 Kedvez neki a gyakori eső, öntözés, ha a növény hosszabb ideig nedves. A gomba a lehullott fertőzött növényi részeken képes áttelelni, ezért ezek elszóródását meg kell előzni.
                                         Védekezés lehetőségei
Ha már megjelent a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket mielőbb távolítsuk el a tövekről, a területről. Semmisítsük meg, hiszen innen folyamatos a növény további fertőzése.
 A   jelenleg engedélyezett szabad forgalmú gombaölő szerek
Bordói lé nano, Cuproxat, Champion ,DithaneM45,Pencozeb,
Kocid combi, Miltox special, Polyram DF ,
Galben M,Galben R,Curzate R,Zetanil R,Forun R,Ridomil,Amistar stb.

VIDDO PRO 60x-ozd meg a pénzed? Már 3.000.- Ft is elég hozzá!

Ebben a Videóban a "Passzív Milliomos" bemutat nektek egy ígéretes mikro-befektetést, ahol egy leendő Videómegosztó platformba fek...