Ugrás a fő tartalomra

Mitől hervad az uborka?

Mitől hervad az uborka?

A meleg beköszöntével egyre gyakrabban fordul elő,hogy akár a kordon tetején lévő állományok is egyik napról a másikra egyre nagyobb ütemben hervadnak, lankadnak napközben. Este még felélénkülnek, de néhány növény akár már el is pusztulhat. A probléma ilyenkor a gyökérnél keresendő! 
A növényeket kihúzva többen tapasztalták, hogy nincs, vagy barna a hajszálgyökér, esetleg apró gubacsok vannak rajta. A növény azért hervad, mert a gyökere nem képes vízzel ellátni a növekvő lombozatot és termést. 
Mitől nincs vagy kevés a gyökértömeg vagy a hajszálgyökér? 
Sajnos a hűvös időjárásban gyakori  a túlöntözés és a túl sok tápanyag kijuttatása, mert mindenki azt szeretné , hogy gyorsabban nőjön az állománya. Ez viszont károsan hat a gyökér növekedésére és , emellett kedvez a különböző gombáknak, amelyek a nedves közegben könnyebben fel tudtak szaporodni és károsítani. 
 Mindezek eredménye a gyökér fejletlensége, elhalása, barnulása. Inkább legyen mindig szárazabb a bakhát, mint túl nedves! Ha már gondolkodni kell, hogy öntözzünk vagy sem, akkor inkább ne tegyük! Legyünk türelmesek!  
A gyökéren levő apró gömbök a fonálférgek jelenlétére utalhatnak, amelyek a fagymentes telek miatt helyileg itt-ott fellépve komoly károkat okozhatnak. 



 Mit tehetünk? 
  Elsődleges a gyökér nagyságának és egészségének fenntartása, növelése. Erre a Radifarm az egyik lehetőség, amelyet ilyenkor többször, 3-4 alkalommal, gombaölőszerrel együtt (mankoceb, tiofonát-metil, propamokarb) érdemes kicsepegtetni. A Radifarmból 0,5 liter/1000 fm szükséges.  
  A már meglévő gyökerek jobb víz- és tápanyagáramlását a Viva fokozza. Ebből 2-3 litert adjunk 1000 folyóméterenként hetente, akár több alkalomra elosztva.
  Ne öntözzük túl a hervadt állományokat! A kevésbé nedves talajban a gombák nem érzik jól magukat. 
 A Megafol és a Kendal rendszeresen permetezve segíti a növény vízháztartásának a javulását. 
 A tápanyagszint ne legyen több, mint 1 kg, maximum 1,2 kg/1000 liter.
 A túlzott nitrogén szintén nem szerencsés, ezért káliumtúlsúlyos legyen a tápoldat. 
Pl.: Master 15.5.30+2 0,5 kg, nitrogén 0,3 kg, keserűsó 0,2 kg/1000 liter. 
 Kis méretben (3-6, 6-9 cm) szedjük az uborkát. 
 A beteg, sérült leveleket, sőt a besűrűsödött hajtásokat, részeket metsszük le, ezzel is csökkentjük a túlzott vegetatív tömeget. 
 A levélzet enyhén fehérre színezésével a növények hűtése és a párologtatásuk csökkentése szintén hatékony megoldás lehet. Ehhez a DeccoShield készítményt hívhatjuk segítségül, amit permetezve, önmagában, 1-1,5 liter/100 liter mennyiségben alkalmazzunk. 
 Fonálféreg-fertőzés esetén a gyökerek speciális kondicionálására a Kendal ROOT (korábban Kendal NEM) alkalmas. Ebből hetente 1-1,5 litert csepegtessünk, 7-10 naponta, 1000 folyóméterenként. A kezelést 5-6 alkalommal ismételjük meg.  
 Ha lehetseges elozzuk meg a betegsegeket.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Uborka tápanyag utánpótlása

                      Az uborka tápanyag utánpótlása Az uborka a talaj szerkezete , tápanyag-ellátottság, kultúrállapota iránt a legérzékenyebb. A legjobbak a lazább homokos vályog vagy vályogos homok talajok. A palántázott uborka gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért nem élelmes növény, a tápanyagigényét és vízigényét műtrágyával kell kielégíteni. Az alaptrágyákat sekélyen kell beforgatni. Kedveli a semleges pH-jú talajokat. Fontos a kemésztartalom (1-5 %). A talaj sótartalmára érzékeny. Nagyon sok nedvességet igényel. Nyáron naponta egy tő 2-4 liter vizet is elpárologtat. Nagyon fontos a talaj levegőzöttsége, mivel csak az ilyen talajokon képes magas termésekre. Nem szereti a cserepedést, tömődöttséget és a pangó vizeket. A következő tápanyag-mennyiségeket veszi fel a 1 t/ha terméssel a talajból: Nitrogén (N) kg/t Foszfor (P 2 O 5 ) kg/t Kálium (K 2 O) kg/t Uborka 1,7 1,4 4,0         Az uborka 100 t/ha termés esetén 170 kg/ha N-t, 140 kg/ha P-t és 400 kg/ha K-t vesz fe

Uborka hervadása,tőpusztulása

         Hervad,fonnyad az uborka,leggyakrabban didimellára gyanakszunk, Pedig lehetséges,hogy valamelyik rovarkártevő okozza a hervadást,vagy tőpusztulást.         A lótücsök,drótféreg,uborkabogár stb.             Leggyakrabban a pattanó bogarak lárvái, az úgynevezett drótférgek, valamint a cserebogarak lárvái a pajorok élnek és károsítanak a kerti növények talajaiban.          Mind a pattanó bogarak lárvái, mind a cserebogarak lárvái több évig, általában 2-3 évig fejlődnek ki, ezalatt rendkívűl mohón és sokat esznek, kártételük tehát tartós és jelentős. A lárvák fejlődésük során fokozatosan növekednek, a 3. éves lárvák már több centiméter méretűek. Minél idősebbek, étvágyuk annál nagyobb, károsításuk annál jelentősebb A pattanóbogár (Agriotes sp.) lárvája és imágója A drótférgek és a pajorok a talajban élnek, télen a talaj mélyebb rétegeibe húzódnak, 50-80 cm mélyre is, és a talaj tavaszi felmelegedésével a felsőbb rétegekbe jönnek fel. Táplálkozásukat akkor

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

Hogy csökkentsd a szívhez kapcsolódó betegségek kialakulásának esélyét és tisztán tartsd az artériáidat, egyél több szívbarát élelmiszert! Íme, a 18 leghatékonyabb: 1. Lazac Ez a halfajta tele van egészséges zsírsavakkal, melyek csökkentik a triglicerid és a koleszterin szintjét, valamint a gyulladásokat. Egészséges halfajták még, melyeket érdemes fogyasztani, a tonhal, a hering és a makréla. 2. Sajt Valószínűleg hallottál már arról, hogy koleszterinszint szempontjából a sajt nem a legjobb választás. De ha mértékkel fogyasztod, csökkentheti a koleszterint és a vérnyomást is. 3. Olívaolaj A görögök és az olaszok régóta használják az olívaolajat egészségük megőrzéséhez. Az egészséges zsírsavak magas aránya a hidegen sajtolt olívaolajban segít csökkenteni a koleszterinszintet. Ez az olaj 41%-kal csökkenti a szívroham esélyét. 4. Zöld tea A zöld teában lévő katekinek nyugtató és energetizáló hatással is rendelkeznek. Ezek az antioxidánsok javítják az anyagcserét és csökken