Ugrás a fő tartalomra

Uborka tápanyag utánpótlása




                    Az uborka tápanyag utánpótlása




Az uborka a talaj szerkezete, tápanyag-ellátottság, kultúrállapota iránt a legérzékenyebb. A legjobbak a lazább homokos vályog vagy vályogos homok talajok. A palántázott uborka gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért nem élelmes növény, a tápanyagigényét és vízigényét műtrágyával kell kielégíteni. Az alaptrágyákat sekélyen kell beforgatni. Kedveli a semleges pH-jú talajokat. Fontos a kemésztartalom (1-5 %).
A talaj sótartalmára érzékeny. Nagyon sok nedvességet igényel. Nyáron naponta egy tő 2-4 liter vizet is elpárologtat. Nagyon fontos a talaj levegőzöttsége, mivel csak az ilyen talajokon képes magas termésekre. Nem szereti a cserepedést, tömődöttséget és a pangó vizeket. A következő tápanyag-mennyiségeket veszi fel a 1 t/ha terméssel a talajból:




Nitrogén (N) kg/t
Foszfor (P2O5) kg/t
Kálium (K2O) kg/t
Uborka
1,7
1,4
4,0
 
      Az uborka 100 t/ha termés esetén 170 kg/ha N-t, 140 kg/ha P-t és 400 kg/ha K-t vesz fel a talajból. Ennek egy részét szerves trágyával, de jelentős részét műtrágyával lehet kielégíteni. Nagy mennyiséget vesz fel nitrogénből. Az első lomblevelek megjelenésétől a termőkor kezdetéig folyamatosan növekszik az igénye, majd ezt követően folyamatosan nagy. Hiánya esetén az alsó levelek kivilágosodnak, sárgulnak, a termés elvékonyodik, görbül, a növény az új termések elrúgásával leszabályozza magát. Nagyobb nitrogénmennyiségre van szükség, páraszegény, meleg, napsütéses időben. Ekkor a N/K arány hajtatásban 1:1, szabad földön, lazább talajon 2:1 legyen. A foszfor felvétel ezzel ellentétes, mivel a fejlődés kezdetén nagy az igénye, ami később csökken. A foszforhiány esetén a növény alsó leveleinek szélén beszáradó foltok keletkeznek. A káliumnak a hajtásképződésben, a növények megújulásában van nagy szerepe, mivel a jól ellátott növény sok oldalhajtást képez. Hiánya esetén az idősebb levelek levélcsúcsa és levélszéle sárgul, szárad. Oldalhajtás nincs, ízközök rövidebbek. Kalciumhiánykor a hajtás leveleinek csúcsának fehéredése, széleinek száradása okozza a tüneteket. A hajtáscsúcs növekedése hirtelen leáll, a csúcs elszárad. Jelentkezhetnek ilyen tünetek a kálium túladagolása miatt is, mivel a két elem antagonista egymással. Mg-hiány a levelek érközeinek sárgulásával jelentkeznek, de inkább homoktalajon fordulnak elő ezek.                     

                                           
Palántanevelés idején 
fontos a harmonikus tápelem ellátottság. Optimális a 1:1,8 N/K arány és a megfelelő P, Ca és mikroelem ellátottság. Kiültetéskor a megfelelő foszforellátottság és mikroelemek fontosak. Az első termések kötésétől jelentősen megnő a növények tápanyag felvétele. Fokozatosan növelhető a N aránya és mennyisége. Szükség esetén 1:1 N/K aránnyal és N túlsúlyos tápoldattal kell dolgozni. A partenokarp fajtákat mindig nagyobb, míg a túlnyomóan női virágúakat alacsonyabb N aránnyal tápláljuk.
                                     Az uborka trágyázása:
 Ősszel: (nem javasolt): a szerves trágya mennyisége támrendszeres termesztésben elérheti a 100-250 t/ha-t, míg vetésforgóban termesztve 60-80 t/ha-t. Kevésbé fontos a trágya eredete (szarvasmarha, sertés, baromfi), inkább az érettségi foka a döntő. Csak a földdé érett, teljesen elbomlott trágyát szabad bedolgozni az uborka alá. A nyers trágya leperzseli az uborka gyökereit. Inkább az előző év őszén vagy kora tavasszal kell bedolgozni.
     Lásd még:
                                  Miért hervad az uborka?





                                                                                 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Uborka hervadása,tőpusztulása

         Hervad,fonnyad az uborka,leggyakrabban didimellára gyanakszunk, Pedig lehetséges,hogy valamelyik rovarkártevő okozza a hervadást,vagy tőpusztulást.         A lótücsök,drótféreg,uborkabogár stb.             Leggyakrabban a pattanó bogarak lárvái, az úgynevezett drótférgek, valamint a cserebogarak lárvái a pajorok élnek és károsítanak a kerti növények talajaiban.          Mind a pattanó bogarak lárvái, mind a cserebogarak lárvái több évig, általában 2-3 évig fejlődnek ki, ezalatt rendkívűl mohón és sokat esznek, kártételük tehát tartós és jelentős. A lárvák fejlődésük során fokozatosan növekednek, a 3. éves lárvák már több centiméter méretűek. Minél idősebbek, étvágyuk annál nagyobb, károsításuk annál jelentősebb A pattanóbogár (Agriotes sp.) lárvája és imágója A drótférgek és a pajorok a talajban élnek, télen a talaj mélyebb rétegeibe húzódnak, 50-80 cm mélyre is, és a talaj tavaszi felmelegedésével a felsőbb rétegekbe jönnek fel. Táplálkozásukat akkor

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

Hogy csökkentsd a szívhez kapcsolódó betegségek kialakulásának esélyét és tisztán tartsd az artériáidat, egyél több szívbarát élelmiszert! Íme, a 18 leghatékonyabb: 1. Lazac Ez a halfajta tele van egészséges zsírsavakkal, melyek csökkentik a triglicerid és a koleszterin szintjét, valamint a gyulladásokat. Egészséges halfajták még, melyeket érdemes fogyasztani, a tonhal, a hering és a makréla. 2. Sajt Valószínűleg hallottál már arról, hogy koleszterinszint szempontjából a sajt nem a legjobb választás. De ha mértékkel fogyasztod, csökkentheti a koleszterint és a vérnyomást is. 3. Olívaolaj A görögök és az olaszok régóta használják az olívaolajat egészségük megőrzéséhez. Az egészséges zsírsavak magas aránya a hidegen sajtolt olívaolajban segít csökkenteni a koleszterinszintet. Ez az olaj 41%-kal csökkenti a szívroham esélyét. 4. Zöld tea A zöld teában lévő katekinek nyugtató és energetizáló hatással is rendelkeznek. Ezek az antioxidánsok javítják az anyagcserét és csökken