Természetes bodzaszörp recept – Tartósítószermentes megoldások

  A bodzaszörp népszerűsége és természetes készítésének szépsége A bodzaszörp rég óta kedvelt ital, legendásan frissítő és illatos. Ez a sűrű, édes ital a nyári melegben igazi élmény lehet.Manapság egyre több ember választja a természetes, tartósítószer nélküli változatot. Miért? Mert így maga dönthet az összetevőkről és megőrizheti az igazi ízt.  A házi bodzaszörp nemcsak finom, hanem természetes is lehet – mesterséges tartósítószerek nélkül is. Az alábbiakban megosztom veletek azokat a biztonságos és bevált módszereket , amelyekkel a szörp akár hónapokig is eltartható marad! Bodza virág Mi az a bodza és miért egészséges? A bodza egy nagy, lombos növény, amit gyakran láthatunk kertekben és erdők szélein. A bokrok sötétlila vagy fekete bogyója mellett a fehér virágai is népszerűek. A bodza virágzása sokunk számára a nyár kezdetét jelzi. Ebből a csodás, illatos virágból nemcsak teát készíthetünk, hanem finom és természetes szörpöt is – tartósítószer nélkül !  Ezekből ...

Uborka tápanyag utánpótlása




                    Az uborka tápanyag utánpótlása

Az uborka tápanyag utánpótlása kulcsfontosságú a bőséges és egészséges terméshez, mivel gyors növekedésű, sok vizet és tápanyagot igénylő növény. 

Uborka



Az uborka a talaj szerkezete, tápanyag-ellátottság, kultúrállapota iránt a legérzékenyebb. A legjobbak a lazább homokos vályog vagy vályogos homok talajok. A palántázott uborka gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért nem élelmes növény, a tápanyagigényét és vízigényét műtrágyával kell kielégíteni. Az alaptrágyákat sekélyen kell beforgatni. Kedveli a semleges pH-jú talajokat. Fontos a kemésztartalom (1-5 %).
A talaj sótartalmára érzékeny. Nagyon sok nedvességet igényel. Nyáron naponta egy tő 2-4 liter vizet is elpárologtat. Nagyon fontos a talaj levegőzöttsége, mivel csak az ilyen talajokon képes magas termésekre. Nem szereti a cserepedést, tömődöttséget és a pangó vizeket. A következő tápanyag-mennyiségeket veszi fel a 1 t/ha terméssel a talajból:




Nitrogén (N) kg/t
Foszfor (P2O5) kg/t
Kálium (K2O) kg/t
Uborka
1,7
1,4
4,0
 
      Az uborka 100 t/ha termés esetén 170 kg/ha N-t, 140 kg/ha P-t és 400 kg/ha K-t vesz fel a talajból. Ennek egy részét szerves trágyával, de jelentős részét műtrágyával lehet kielégíteni. Nagy mennyiséget vesz fel nitrogénből. Az első lomblevelek megjelenésétől a termőkor kezdetéig folyamatosan növekszik az igénye, majd ezt követően folyamatosan nagy. Hiánya esetén az alsó levelek kivilágosodnak, sárgulnak, a termés elvékonyodik, görbül, a növény az új termések elrúgásával leszabályozza magát. Nagyobb nitrogénmennyiségre van szükség, páraszegény, meleg, napsütéses időben. Ekkor a N/K arány hajtatásban 1:1, szabad földön, lazább talajon 2:1 legyen. A foszfor felvétel ezzel ellentétes, mivel a fejlődés kezdetén nagy az igénye, ami később csökken. A foszforhiány esetén a növény alsó leveleinek szélén beszáradó foltok keletkeznek. A káliumnak a hajtásképződésben, a növények megújulásában van nagy szerepe, mivel a jól ellátott növény sok oldalhajtást képez. Hiánya esetén az idősebb levelek levélcsúcsa és levélszéle sárgul, szárad. Oldalhajtás nincs, ízközök rövidebbek. Kalciumhiánykor a hajtás leveleinek csúcsának fehéredése, széleinek száradása okozza a tüneteket. A hajtáscsúcs növekedése hirtelen leáll, a csúcs elszárad. Jelentkezhetnek ilyen tünetek a kálium túladagolása miatt is, mivel a két elem antagonista egymással. Mg-hiány a levelek érközeinek sárgulásával jelentkeznek, de inkább homoktalajon fordulnak elő ezek.                     

                                           
Palántanevelés idején 
fontos a harmonikus tápelem ellátottság. Optimális a 1:1,8 N/K arány és a megfelelő P, Ca és mikroelem ellátottság. Kiültetéskor a megfelelő foszforellátottság és mikroelemek fontosak. Az első termések kötésétől jelentősen megnő a növények tápanyag felvétele. Fokozatosan növelhető a N aránya és mennyisége. Szükség esetén 1:1 N/K aránnyal és N túlsúlyos tápoldattal kell dolgozni. A partenokarp fajtákat mindig nagyobb, míg a túlnyomóan női virágúakat alacsonyabb N aránnyal tápláljuk.
                                     Az uborka trágyázása:
 Ősszel: (nem javasolt): a szerves trágya mennyisége támrendszeres termesztésben elérheti a 100-250 t/ha-t, míg vetésforgóban termesztve 60-80 t/ha-t. Kevésbé fontos a trágya eredete (szarvasmarha, sertés, baromfi), inkább az érettségi foka a döntő. Csak a földdé érett, teljesen elbomlott trágyát szabad bedolgozni az uborka alá. A nyers trágya leperzseli az uborka gyökereit. Inkább az előző év őszén vagy kora tavasszal kell bedolgozni.

Emellett fontos a:

  • Kalcium (Ca): A sejtfalak és gyümölcsminőség miatt.

  • Magnézium (Mg): A fotoszintézishez.

  • Mikroelemek (bór, cink, vas) is hozzájárulnak a megfelelő növényfejlődéshez.

  • Hasznos tippek

    • Mindig öntözés után trágyázz, vagy együtt a locsolással.

    • Ne vigyél be túl sok nitrogént, mert túl sok levelet és kevés termést eredményezhet.

    • Ellenőrizd a levelek színét: sárgulás tápanyaghiányra utalhat.

    • Ha bio módon termesztesz: komposzttea, csalánlé, fahamu, tojáshéj is jó kiegészítők.


     Lásd még:
                                  Miért hervad az uborka?





                                                                                 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kakukkfű tea hatása: Rejtett gyógyhatások felfedezése

Uborka hervadása,tőpusztulása

A szamóca gyomirtása

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

A citromfű tea meglepő gyógyhatásai

Borsmenta a Hajápolásban: Természetes Megoldás a Gyönyörű Hajért

A fokhagyma 5 legfontosabb egészségügyi előnye, amit érdemes tudnod

Csalán: Az Élénk Zöld csodanövény

Rozmaring a Hajápolásban: Természetes Megoldások a Szép és Egészséges Hajért