Természetes bodzaszörp recept – Tartósítószermentes megoldások

  A bodzaszörp népszerűsége és természetes készítésének szépsége A bodzaszörp rég óta kedvelt ital, legendásan frissítő és illatos. Ez a sűrű, édes ital a nyári melegben igazi élmény lehet.Manapság egyre több ember választja a természetes, tartósítószer nélküli változatot. Miért? Mert így maga dönthet az összetevőkről és megőrizheti az igazi ízt.  A házi bodzaszörp nemcsak finom, hanem természetes is lehet – mesterséges tartósítószerek nélkül is. Az alábbiakban megosztom veletek azokat a biztonságos és bevált módszereket , amelyekkel a szörp akár hónapokig is eltartható marad! Bodza virág Mi az a bodza és miért egészséges? A bodza egy nagy, lombos növény, amit gyakran láthatunk kertekben és erdők szélein. A bokrok sötétlila vagy fekete bogyója mellett a fehér virágai is népszerűek. A bodza virágzása sokunk számára a nyár kezdetét jelzi. Ebből a csodás, illatos virágból nemcsak teát készíthetünk, hanem finom és természetes szörpöt is – tartósítószer nélkül !  Ezekből ...

Uborka termőképességének maximalizálása bioplazma segítségével






             Bioplasma


  A Bioplasma a mezőgazdasági növénytermesztés részére készített összetett hatású komplex tápanyag.

  A Bioplasma összetett módon hat a talaj és a növény együttes rendszerére. Ennek egyik oka éppen összetételében rejlik. A Bioplasmában lévő oldott tápelemeket a növény gyökérzetén és levélzetén keresztül egyaránt fel tudja venni. Nagy jelentősége van a Bioplasmában lévő mezo és mikro elemeknek melyek elősegítik a fiziológiai és biokémia folyamatok lezajlását illetve a makroelemek felvételét a harmonikus növényfejlődést.

  Az alga sejt citoplasma szálakkal a növényi sejthez kapcsolódik. A Bioplasmában lévő algasejtekben nagyon magas a tápanyag koncentráció, az alacsony tápanyagszinttel, rendelkező növénnyel érintkezve a diffúzió (koncentráció különbség) hatására a tápanyag átáramlik a növényi sejtekbe és ott közvetlenül fejti ki hatását.

                  A különféle növényekkel (pl. gabonafélék, paradicsom, paprika, uborka, gyümölcsök, és virágok, stb.) elért eredmények igazolják, hogy a növények termése meghaladja a megszokott termésátlagokat, de ezen felül a Bioplasmával termelt növények beltartalma, színe, íze sokkal kedvezőbbé válik. A növények betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képessége fokozódik. Sok esetben a beteg növények a Bioplasmával való kezelés után újra fejlődésnek indultak. A gyökéren keresztüli korlátozott tápanyag felvétel esetén ( pl. aszály, rovar okozta erős gyökér kártétel, időszakos anaerob talajviszonyok ), kiemelkedő hatású.

  Előnye más lombtrágyákhoz képest az, hogy az alapösszetételben található makro,-mezo és mikroelemek mennyiségét a növények fenológiai fázisához igazítva rugalmasan változtatni, dúsítani lehet. A levélzet felületére kijuttatva nem szárad rá és nem mosódik le. A növénynek különböző növekedési, fejlődési szakaszaiban az egyes tápelemekből nagyobb mennyiségre van szüksége mint amit a talajból gyökérzeten keresztül fel tud venni. Ezt a relatív tápanyag hiányt dúsított Bioplasmával hatékonyan meg lehet szüntetni. Az egyes növényi tápelemek hiánya fejlődési rendellenességeket idézhet elő, amely hatással lehet a növények termőképességére, a termékminőségére, hiányuk csökkenti a betegségekkel szembeni ellenállóságot, a szárazság és hidegtűrő képességet, a termék eltarthatóságát. A betegségek kialakulásának kivédésére, esetenként az időszakos tápanyaghiány megszüntetésére, a növény szöveteiben fixen beépülő elemek hiányának pótlására használható a tápelemekkel dúsított Bioplasma. A Bioplasmát dúsító tápelemek a növény számára kis energia ráfordítással " konyhakész állapotban" azonnal felvehetők, ezért nagyon intenzíven fejtik ki hatásukat. A dúsítást fotóbiofermentációs technológiával végezzük.
Előnyei:

Rendszeresen felülmúlja a vegyszeresen termelt növények termésátlagát
Serkenti a növekedést, javítja a növény ízét és eltarthatóságát, kedvezően befolyásolja a színt és a formát
A növények a betegségekkel szemben ellenállóbbak
Jobban tűrik a napot, szárazságot
A jelenleg használt öntözőrendszerekkel kijuttatható
Alkalmazásával csökken a talaj és a talajvíz szennyezése
A talaj veszélyes nitrát tartalmát csökkenti
Javítja a talaj minőségét, stabilizálódik, majd helyreáll a talaj élővilága
Használható:

Mindenhol, ahol öntözéses gazdálkodás folyik
Üvegházakban és fóliasátrakban
Szántóföldi termesztésnél
 Zöldség(uborka,parradicsom,paprika stb) Virág- és dísznövénytermesztésnél
Palántázásnál
Erdőgazdálkodásban
Talajjavításban
Homokos, rosszul termő talajok termővé tételénél
Hobbi kertészetben, kistermelőknél, zöldség- és virágtermelésnél, nagyüzemi termelésnél, ökológiai gazdálkodásban
Felhasználási javaslat:
Az alábbi javaslatok kísérletek tapasztalatain alapulnak. Tekintettel arra, hogy a Bioplasma eltérő anyagai által a növény alkalmazkodó képessége megnő, a felhasználás során a töménység és gyakoriság széles határok között változtatható. Ez függ a talaj minőségétől, az időjárási viszonyoktól, valamint a növények fajtájától és lehetőséget nyújt a kísérletezésre (minimálisan 20szoros hígítás ajánlott).

Talajtrágyaként 40-50-szeres hígításban alkalmazzák, ültetést, vagy vetést követően 7-10 naponként 6-8 l/ha a levelek megjelenéséig
Levéltrágyaként öntözésre általában 80-200-szoros töménységben használják, ügyelve arra, hogy a növény az aktív fejlődési szakaszban rendszeres időközönként - a szokásos öntözővízzel kijuttatva - kapjon Bioplasmát. A közbeeső időszakban a növény vízigényének megfelelő tápanyagmentes öntözés alkalmazható.
Gabonafélék öntözésére 80-120-szoros hígításban, vetés után egy héttel kezdődően 2-3 alkalommal, kb. 5 l/ha.
Zöldségfélékre 60-80-szoros hígításban 3-4 héten keresztül hetente 1 alkalommal.
Palántanevelésben tápoldatozásra 80-100-szoros hígításban 2-3 héten keresztül heti egy alkalommal.
Gyümölcsfélékre csepegtető öntözésre 60-80-szoros hígításban, levéltrágyázásra 120-140-szeres hígításban, alkalmazzák az érésig 4-5 alkalommal.
Szőlőben 80-100-szoros hígításban, az első 60 napban hetente, majd kéthetente, 5-10 l/ha
Gyepre 100-szoros hígításban, egy idényben 3-4 alkalommal 2-4 l/ha

A kész Bioplasma 0,3; 1; 5 és 20 literes kiszerelésben kerül forgalomba.
A folyadékban lévő alga az állás után a palack alján gyűlik össze, ezért használat előtt célszerű felrázni.
A Bioplasma nem növényvédő szer, azonban betegség esetén ajánlatos nagyobb töménységben és gyakrabban alkalmazni. A betegségek lefolyása után az újrahajtás esélyét és erejét nagyban megnöveli.

  Példa az alkalmazásukra: Ca - al dúsított Bioplasmát - paprika, paradicsom, gyümölcs termesztésnél , B - al dúsított Bioplasmát - cukorrépa, napraforgó, repce termesztésnél, Zn -el dúsított Bioplasmát - kukorica termesztésnél célszerű használni.

  A Bioplasma speciális összetételű tápanyag keveréken úgynevezett fotóbiófermentációs technológiával elszaporított speciális algatörzs. Az algák számának növekedésével egyre több és több tápanyag alakul át a növények részére kedvező kémiai szerkezetű anyaggá. Az így előállított növényi tápanyag, amely a növények számára azonnal felvehető és beépíthető formában és ugyanakkor optimális arányban tartalmaz algát, és minden olyan elemet amire a növényeknek a fejlődésük során szükségük van.

  A Bioplasma zöld színű, kellemes szagú folyadék formájában kerül forgalomba. Koncentrátum, amelyet a használati útmutató szerinti töménységben illetve szaktanácsadás alapján, vízzel hígítva kell felhasználni. Nem mérgező, nem éghető, nem robbanás veszélyes anyag, használata nem jelent semmiféle veszélyt sem az emberekre sem az állatokra sem a környezetre. Használata utáni várakozási idő: 0 nap. A Bioplasma 100% - ban hasznosuló környezetbarát növényi tápanyag, amely tápanyagokban és energiában magasan ellátott élő algát tartalmaz.

  Elem tartalma: N, P, K, Fe, Cu, Zn, Ca, Mn, Mg, B, Se, S, Ti, V, W, valamint 16 féle aminósavat, vitaminokat, növény fejlődését serkentő bioszintetizált anyagokat tartalmaz.

  A Bioplasma ennek köszönhetően valamennyi növényi kultúrában a hagyományos illetve a bio-termesztésben egyaránt alkalmazható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Uborka tápanyag utánpótlása

Kakukkfű tea hatása: Rejtett gyógyhatások felfedezése

Uborka hervadása,tőpusztulása

A szamóca gyomirtása

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

A citromfű tea meglepő gyógyhatásai

Borsmenta a Hajápolásban: Természetes Megoldás a Gyönyörű Hajért

A fokhagyma 5 legfontosabb egészségügyi előnye, amit érdemes tudnod

Csalán: Az Élénk Zöld csodanövény

Rozmaring a Hajápolásban: Természetes Megoldások a Szép és Egészséges Hajért