Reggel teával indítjuk a napunkat, ha fáradtak vagyunk,
megiszunk egy kávét. Napközben sokszor kólát kortyolgatunk, sokan pedig extra
frissességet nyernek éjszakai vezetés vagy éppen vizsgaidőszak alatt az
energiaitalokból. Mi a közös a felsorolt italokban? Kisebb-nagyobb mennyiségben
mindegyik koffeint tartalmaz, még a tea is, amelynek ugyan nem ez a fő
"alkaloidja" hanem az ahhoz nagyon hasonló tein vagyis teofillin. Nem
meglepő hát, hogy egy átlagos ember koffeinfogyasztása elég magas: Európában
200 mg körüli, Észak-Amerikában és Kanadában eléri a 250 mg-ot, sőt egyes
kutatások szerint a skandináv államokban a 400 mg-hoz közelít. Több érdekes
állítást fogalmaztak már meg a koffeinnel kapcsolatban, mit kell tudni erről az
anyagról, illetve a fogyasztásához kapcsolódó kérdésekről.

1. Minek köszönheti élénkítő hatását a koffein?
Elsősorban annak, hogy képes fokozni az agy vérellátottságát az erekre
kifejtett hatása révén. Ha több, oxigénben dús vér áramlik az agyba, az növeli
az éberségi szintet, javítja a megfigyelőképességet és csökkenti az álmosságot.
Mivel az izmok vérellátását is fokozza, hatására csökken a fáradtságérzet,
nagyobb teljesítményre lesznek képesek. Ez utóbbi miatt bizonyos szint felett
doppingnak számít a koffein fogyasztása sportolóknál.
2. Miben található meg a koffein? Mintegy hatvan-hetvenféle növényben, a
teacserjétől a kávébabon át a kóladióig. A tiszta állapotban fehér színű,
kristályos, enyhén keserű ízű vegyület a xantinfélék csoportjába tartozik, és
1820-ban állította elő egy német vegyész, Friedrich Ferdinand Runge.
3. Segít, ha fáj a fejünk! Kevesen tudják, de sok fájdalomcsillapító
gyógyszer tartalmaz koffeint is, bár ezt természetesen a betegtájékoztatón
pontosan fel is tüntetik. Nem ritka, hogy egy tablettában akár egy
presszókávényi adag van belőle. Ennek oka az, hogy gátolja az adenozin nevű
anyag hatását, blokkolva a központi idegrendszer adenozin-receptorait, így
közvetve fejfájáscsillapító hatást fejt ki a keringés szabályozásával.
4. Koffeintartalmú élelmiszerek, amelyekről nem is
gondoltuk volna, hogy azok Azt mindenki tudja, hogy a kávéban koffein van,
de a teában található tein is koffein. Éppen ezért a zöld teában vagy éppen a jeges
teában is van koffein. Miként a kakaóban is, vagy éppen a csokoládéban - egy
tábla jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládéban akár 60-70 mg is lehet,
amely egy presszókávéval ér fel. A legkedveltebb kólafélék is ennek köszönheti
frissítő hatásukat, és koffeint találunk még olyan szénsavas üdítőkben is,
amelyek nem kóladióból készülnek.
5. A koffein nem addiktív hatású Sokan mondják magukról, hogy
kávéfüggők, sőt egyes orvosok szerint is létezik koffeinfüggőség, ám a
szakértők többségének véleménye szerint nem okoz függőséget. Az bizonyított,
hogy a koffeinfogyasztás hirtelen elhagyásakor jelentkezhet fejfájás,
fáradtság, álmosság, de ezek a tünetek messze nem hasonlítanak más pszichoaktív
szerek elvonási tüneteire.
6. A legelterjedtebb pszichoaktív anyag A pszichoaktív anyag nem
tévesztendő össze a tudatmódosító anyagokkal, a koffein valójában egy
ártalmatlan anyag. Viszont sokat fogyasztunk belőle: ha figyelembe vesszük a
természetes és mesterséges forrásokból (például energiaitalok) származó
fogyasztást, megdöbbentő számot látunk: évente mintegy 120.000 tonna koffein
kerül az emberek szervezetébe.
7. Az energiaitalokban sok koffein van? Attól függ, hogyan nézzük. Egy
literre vetítve sok: az átlagos energiaital ugyanis decinként 32, azaz
literenként 320 mg-ot tartalmaz. Ez több mint a napi ajánlott 300 mg-os
bevitel, azonban ha máshogy nézzük, egy átlagos doboz (2,5 dl) energiaital mindössze
körülbelül 80 mg koffein. Ez megfelel egy presszókávénak. Minden olyan italon,
amely literenként több mint 150 mg koffeint tartalmaz, kötelezően fel kell
tüntetni, hogy magas koffeintartalmú.
8. Tényleg csontritkulást okoz a koffein? Az Európai Unió egészségügyi
szervezeteinek hivatalos álláspontja szerint ez tévhit. A normális mértékű
koffeinfogyasztás nincs hatással a csontok sűrűségére. Korábban valóban
kimutattak néhány vizsgálat során a koffeinbevitellel párhuzamosan
megnövekedett kalciumürítést, de ez minimális mennyiségű volt. Természetesen
azért a megfelelő mértékű kalciumbevitelről minden nap gondoskodni kell!
9. Mennyi koffeint lehet fogyasztani naponta? A napi
koffeinfogyasztásnak mértékéről nincs hivatalos állásfoglalás. Szakmai körökben
elfogadott az a vélekedés, hogy 300 mg feletti fogyasztásnál hosszabb távon
előnytelen hatások megjelenésére számíthatunk. 300 mg koffein megfelel 3 erős
presszókávénak, vagy 3 doboz energiaitalnak, több mint egy liter fekete teának.
10. A gyerekeknek nem adható koffein Ez igaz, tehát számukra nem
ajánlott a koffeines italok nagyobb mennyiségű fogyasztása. Ám ma a 10 éven
felüli fiatalok is rendszeresen fogyasztanak kakaót, csokoládét, fekete- és
jeges teákat, sőt a kólafélék kifejezetten kedveltek körükben. Tehát
koffeinfogyasztásuk mindenképpen jelentős, de szerencsére a fiatal szervezet is
fel tudja dolgozni a koffeint. Vizsgálatok rámutattak arra is, hogy az átlagos
mennyiségben fogyasztott koffeintartalmú italoknak nincs kimutatható hatása a
gyerekek aktivitására vagy a koncentrálóképességére.
11. A koffeintartalom függ a kávé fajtájától Az elterjedten fogyasztott
"robusta" típusú kávékban kétszer-háromszor több koffein található,
mint az "arabica" típusúban. A legtöbb kávékeverék alapja a robusta,
amelyet egyszerűbb termeszteni, ezért sokkal olcsóbb. Az arabica viszont sokkal
finomabb, aromákban gazdag kávét eredményez. A kereskedelemben sokszor a két
típus valamilyen arányú keveréke kapható.
12. A koffeintartalom függ a kávé készítési módjától Nem csak a kávébab
fajtájától, hanem az elkészítéstől is függ, mennyi koffein kerül az italunkba.
Az amerikai módra főzött kávék alacsonyabb, a török és hasonló módon főzöttek
magas koffeintartalommal bírnak. Az olasz módra főzött presszókávék
koffeintartalma a legmagasabb.
13. Inkább egy kávé, mint egy energiaital Ki melyiket kedveli! A kávé
mellett is sok érv szól, hiszen antioxidánsokban és aromaanyagokban gazdag. Az
energiaitalok előnye viszont az élénkítő hatás eléréséhez használt többi anyag:
cukor, taurin, vitaminok. Ráadásul mindig pontosan annyi koffeint tartalmaznak,
amennyi a dobozra van írva, szóval könnyen adagolhatók, míg a kávénál nem
tudhatjuk, pontosan mennyi koffeint tartalmaz.
14. A koffein növeli a szívbetegségek kockázatát Végére hagytuk az egyik
legelterjedtebb tévhitet. Bár a koffein többféle módon is beavatkozik a
vérkeringésbe, eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy ez többségünk
egészségére káros lenne. Sőt, nagy léptékű vizsgálatok arra utalnak, hogy a
mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás nem okoz szabálytalan szívműködést, nem
növeli a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát sem
növeli. Mindezek a megállapítások nem vonatkoznak néhány százaléknyi emberre,
akik szervezete érzékenyen reagál a koffeinfogyasztásra. Ha pedig magas a
vérnyomása, mindenképpen kérdezze meg orvosát a megengedhető mértékű
koffein fogyasztáról!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Van saját tapasztalatod a témában? Írd meg hozzászólásban – szívesen olvasom a gondolataidat!