Természetes bodzaszörp recept – Tartósítószermentes megoldások

  A bodzaszörp népszerűsége és természetes készítésének szépsége A bodzaszörp rég óta kedvelt ital, legendásan frissítő és illatos. Ez a sűrű, édes ital a nyári melegben igazi élmény lehet.Manapság egyre több ember választja a természetes, tartósítószer nélküli változatot. Miért? Mert így maga dönthet az összetevőkről és megőrizheti az igazi ízt.  A házi bodzaszörp nemcsak finom, hanem természetes is lehet – mesterséges tartósítószerek nélkül is. Az alábbiakban megosztom veletek azokat a biztonságos és bevált módszereket , amelyekkel a szörp akár hónapokig is eltartható marad! Bodza virág Mi az a bodza és miért egészséges? A bodza egy nagy, lombos növény, amit gyakran láthatunk kertekben és erdők szélein. A bokrok sötétlila vagy fekete bogyója mellett a fehér virágai is népszerűek. A bodza virágzása sokunk számára a nyár kezdetét jelzi. Ebből a csodás, illatos virágból nemcsak teát készíthetünk, hanem finom és természetes szörpöt is – tartósítószer nélkül !  Ezekből ...

Az alma egészségmegőrző hatása




Alma

Az almafát mindenki ismeri,  gyümölcsének értékessége és kellemes íze miatt nálunk mindenütt termesztik. A gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, mely a malária parazitákat elpusztítja, ezért a kinin pótszere volt.

Alma

Az alma telis-tele van egészséges anyagokkal: pektinnel, C-vitaminnal és számos fitovegyülettel, amelyek megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, továbbá bizonyos típusú rákos megbetegedéseket. Az alma természetes antioxidáns hatású növényi festékanyagokat tartalmaz, melyek védelmet nyújtanak a rákkeltő anyagok ellen, csökkentik a koleszterinszintet, és gátolják a vérrögök képződését az ereken belül. Az almában kávé-, klorogén-, ellág- és ferulasav található, valamint más fenolok, melyek védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben. A gyümölcsben található pektin nevű oldható rost gátolja a koleszterin artériákra nézve károsító hatását – valamint enyhíti a hasmenést. A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. A piktin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Az alma piktinanyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.Egyetlen hámozatlan almában csaknem négy gramm élelmi rost található, mely a szívre is kedvező hatást gyakorol.

Az alma tehát nem csak a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében nyújthat kimagasló segítséget, számos más egészségügyi előnye is lehet. Az alma héjában található flavonoidok, mint például a kvercetin, nagyon erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek az asztma vagy az allergiás reakciók kezelésében. A vizsgálatok azt sugallják, hogy a rendszeres almafogyasztás csökkentheti a krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásának valószínűségét és szerepet játszhat a tüdőfunkció javításában. Az almában található természetes cukrok, mint például a fruktóz, lassan szívódnak fel a szervezetben, így az alma fogyasztása a vércukorszint szabályozásában is ideális, különösen cukorbetegségben szenvedők számára. Az alacsony glikémiás indexű gyümölcsként közvetkezmények nélkül fogyasztható  . Az alma szintén jótékony hatással van az emésztőrendszerre.A benne található rostok elősegítik az egészséges bélműködést, serkentik a jó baktériumok növekedését a bélflórában, és csökkentik a székrekedés kialakulásának esélyét. Az alma héjában található tanninok természetes gyulladáscsökkentők, melyek megnyugtatják a gyomor nyálkahártyáját, és segíthetnek enyhíteni a gyomorégést. A fogyókúrázók számára az alma remek választás lehet a magas rost- és víztartalom miatt.. A rostok serkentik a bélflórát, segíthetik a székrekedést. Az alma ital, az almaecet, egyre népszerűbb az egészségügyi és fogyókúrát kereső emberek között. Az egészség fenntartásához, a fogyáshoz és a bőrápoláshoz segíthet az almaecet,  antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Az alma tehát valóban egy gyümölcs, amelyet minden nap el kell fogyasztani, mivel ízletes és jótékony egyszerre. A mondás tartja, hogy „egy alma naponta orvos távol tarja”. 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Uborka tápanyag utánpótlása

Kakukkfű tea hatása: Rejtett gyógyhatások felfedezése

Uborka hervadása,tőpusztulása

A szamóca gyomirtása

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

A citromfű tea meglepő gyógyhatásai

Borsmenta a Hajápolásban: Természetes Megoldás a Gyönyörű Hajért

A fokhagyma 5 legfontosabb egészségügyi előnye, amit érdemes tudnod

Csalán: Az Élénk Zöld csodanövény

Rozmaring a Hajápolásban: Természetes Megoldások a Szép és Egészséges Hajért