Alma
Az almafát mindenki ismeri, gyümölcsének értékessége és kellemes íze miatt nálunk mindenütt termesztik.
A gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, mely a malária parazitákat
elpusztítja, ezért a kinin pótszere volt.

Az
alma telis-tele van egészséges anyagokkal: pektinnel, C-vitaminnal és számos
fitovegyülettel, amelyek megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, továbbá
bizonyos típusú rákos megbetegedéseket. Az alma természetes antioxidáns hatású
növényi festékanyagokat tartalmaz, melyek védelmet nyújtanak a rákkeltő anyagok
ellen, csökkentik a koleszterinszintet, és gátolják a vérrögök képződését az
ereken belül. Az almában kávé-, klorogén-, ellág- és ferulasav található,
valamint más fenolok, melyek védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel
szemben. A gyümölcsben található pektin nevű oldható rost gátolja a koleszterin
artériákra nézve károsító hatását – valamint enyhíti a hasmenést. A pektin csökkentheti a vér
koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora.
A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában
marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék
elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. A piktin
megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák
kialakulását. Az alma piktinanyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a
higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek
ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.Egyetlen hámozatlan almában csaknem négy gramm
élelmi rost található, mely a szívre is kedvező hatást gyakorol.
Az alma tehát nem csak a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében nyújthat kimagasló segítséget, számos más egészségügyi előnye is lehet. Az alma héjában található flavonoidok, mint például a kvercetin, nagyon erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek az asztma vagy az allergiás reakciók kezelésében. A vizsgálatok azt sugallják, hogy a rendszeres almafogyasztás csökkentheti a krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásának valószínűségét és szerepet játszhat a tüdőfunkció javításában. Az almában található természetes cukrok, mint például a fruktóz, lassan szívódnak fel a szervezetben, így az alma fogyasztása a vércukorszint szabályozásában is ideális, különösen cukorbetegségben szenvedők számára. Az alacsony glikémiás indexű gyümölcsként közvetkezmények nélkül fogyasztható . Az alma szintén jótékony hatással van az emésztőrendszerre.A benne található rostok elősegítik az egészséges bélműködést, serkentik a jó baktériumok növekedését a bélflórában, és csökkentik a székrekedés kialakulásának esélyét. Az alma héjában található tanninok természetes gyulladáscsökkentők, melyek megnyugtatják a gyomor nyálkahártyáját, és segíthetnek enyhíteni a gyomorégést. A fogyókúrázók számára az alma remek választás lehet a magas rost- és víztartalom miatt.. A rostok serkentik a bélflórát, segíthetik a székrekedést. Az alma ital, az almaecet, egyre népszerűbb az egészségügyi és fogyókúrát kereső emberek között. Az egészség fenntartásához, a fogyáshoz és a bőrápoláshoz segíthet az almaecet, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Az alma tehát valóban egy gyümölcs, amelyet minden nap el kell fogyasztani, mivel ízletes és jótékony egyszerre. A mondás tartja, hogy „egy alma naponta orvos távol tarja”.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Van saját tapasztalatod a témában? Írd meg hozzászólásban – szívesen olvasom a gondolataidat!