A rendszeres diófogyasztással a csontritkulás
rizikójának csökkentése után nemrégiben arra is fény derült, hogy a dió segít
megelőzni a cukorbetegség kialakulását, illetve már meglévő betegség esetén is
ajánlott a fogyasztása.A fogyasztással kapcsolatos pozitív egészségügyi hatást
mutattak ki a kutatók.
Dióval a cukorbetegség ellen
A dió többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, aminek köszönhetően
csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Rendszeres fogyasztása
bizonyos fokú védelmet nyújt a keringési rendszert érintő betegségekkel, a
rákkal és az ízületi gyulladásokkal szemben.
Egy, a Journal of Nutrition című
folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint pedig a cukorbetegség
kockázatát is jelentősen csökkentheti a dió. A Harvard Egyetem orvosi karának
kutatói közel 140 ezer, 35 és 77 év közötti ápolónő táplálkozási szokásait
követték nyomon tíz éven át. A kutatás során figyelembe vették a vizsgálati
alanyok testzsírszázalékát és testtömegét is.
24%-kal is csökkenhet a kockázat
Végül arra az eredményre jutottak, hogy már azoknak a nőknek is 4%-kal
csökkent az esélyük a cukorbetegség kialakulására, akik csak havonta néhány
alkalommal fogyasztottak diót. Azok esetében, akik hetente egyszer ettek diót,
13%-kal, akik pedig egy héten kétszer fogyasztották ezt a csonthéjast, 24%-kal
csökkent a betegség kockázata.
Valaha, amikor az embert még nem szakította ki a teremtés rendjéből a
saját maga által teremtett művilág, a diót még isteni, szent faként
tisztelték.
Bölcsőt és koporsót készítettek belőle. De nem csak asztalosmunkával, hanem életet termő szertartással is! Ha gyermek született diót ültettek a tiszteletére.Ha meghalt egy szeretetre méltó ember, diót ültettek a sírjára. A
dióhéjból a gyermekek játékbölcsőt is készítettek. A dióhéjba kanócot
téve és méhviaszt öntve diómécsest kapunk, amit meggyújtottak a
megemlékezés napján a sírokon, ablakokban, ligetekben, berkekben,
forrásoknál, szikláknál. A zöld diólevélből gyógyfőzetet készítettek,
vagy éppen bolhaűzésre használták.A frissen lehullott sárga diólomb gyönyörködtette a szemet,
hempereghettek benne a gyerekek, és megbújhattak alatta az élet kerekét
forgató szorgos kis élőlények. És még nem is szóltam a dióbélről, ami a
mogyoróval együtt megkoronázott minden eledelt, amihez fogyasztották.
Egy egész könyv is kevés lenne felidézni, hány szálon kapcsolódott az
emberek élete ehhez a tiszteletreméltó fához.
Hová tűnt mindez? Az
emberek többsége ma nem ültet diót sem születéskor, sem temetéskor. A
gyerekek fröccsöntött műanyaggal játszanak, vagy képernyőt bámulnak. A
betonsírokkal rideggé tett temetőkbe halottak napján alumíniumhüvelybe
öntött paraffin mécsest viszünk, az ablakokban a tévé fénye villog,
odakünn pedig a fákon fennakadt műanyag zacskókat zörgeti a szél.
Gyógyfőzetek
helyett a vegyipar termékeit veszik már azok is, akik még ismerik a
régi gyógymódokat. A lehullott diólombot gondosan szemeteszsákba rakják
az emberek, és még rémmesét is költenek hozzá saját lelkiismeretük és
ősemlékezetük elaltatására. Azt sulykolják egymás fejébe, hogy „a dió
avarja tönkreteszi a talajt, még komposztálni sem lehet”. A dióbél és a
mogyoróbél pedig annyira sem érdekli a mesterséges aromákkal elrontott
ízlésű gyerekeket, hogy felszedjék a földről ezt az értékes ajándékot. A
felnőttek pedig, ha ültetnek még egyáltalán diófát, a kereskedelemből
vesznek megbízhatónak vélt oltványt, magról eszükbe sem jut ültetni.
Sőt, a diólomb rágalmazásához hasonlóan a magról kelt diókról is
rémmeséket költenek. Azt mondják, hogy „elfajzik, értéktelen termést hoz
majd”.
Márpedig a dió sorsát és a mi sorsunkat különösen erős kapocs fűzi
össze! Nem is lehet másképp, hisz évszázadokon, vagy tán évezredeken át
együtt éltünk a dióval bölcsőtől koporsóig, koporsótól bölcsőig. Mert
élet a születés előtt is van és a halál után is. Az Élet fájára szüksége
van az evilági embernek is, és a túlviláginak is.
Adjuk hát
vissza a dió minden részének, még a lehullott lombjának is azt a
tiszteletet, ami valaha megillette! Ne higgyük el, hogy a talaj
védelmezője, a földet betakaró avar árthat a földnek! Ne higgyük el,
hogy a magról kelt dió értéktelenebb, mint az oltvány! Később fordul
ugyan termőre, de tovább is él, és a szemet is jobban gyönyörködteti.
Helyezzük vissza a diót evilági életünk mindkét kapujába őrnek, a két
kapu között pedig oltalmazónknak, hisz a legnagyobb melegben is védi a
talajt a kiszáradástól, az embert pedig a nap hevétől! Amikor esszük a
dióbelet, adjon hálát ki-ki hite szerint azért az eledelért, ami a
jelenlegi nagy tékozlás, természetpusztítás utáni ínséges időkben még
sokakat menthet meg az éhhaláltól!
Így ültesd a diót!
Amennyiben
a végleges helyére szeretnéd ültetni, akkor területet rendes
gödörnagyságban fölássuk, megforgatjuk, és trágyázzuk. Érdemes egy
helyre 2 - 3 db diót vetni. A magokat 8 - 10 cm mélyen kell vetni
varrati oldalára fektetve. Az így nevelt diófa életerős nagy fává nő és
körülbelül a 10. évtől terem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Van saját tapasztalatod a témában? Írd meg hozzászólásban – szívesen olvasom a gondolataidat!