Losonczy László verse:
Bort iszik a magyar ember…
A ser roppant hasat ereszt
S van-e ennél nagyobb kereszt?
Magyarnak bor
Való, nem ser.
Oly csúf, oly unalmas
Férfinál a nagy has!...
Az egészségedre hivatkozva mindennap ihatsz egy pohárka vörösbort
- ez a kis bűnözés csak a javadra válik. Persze mértékletesnek kell lenned:
egy, maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még
pozitív hatással bír. Ebéd vagy vacsora közben, esetleg közvetlenül étkezés
után kortyolgasd el a jóízű csodaszert - így alkalmazhatod hatékonyan a
franciáktól ellesett orvosságot. A francia paradoxon
A vörösbor számos egészségvédő hatására a franciák
életmódjának vizsgálata során derült fény. A francia konyha egyik
jellegzetessége, hogy bővelkedik telített zsírsavakban. Ennek ellenére a
nyugat-európai országban kevesebb a keringési rendellenességek által okozott
haláleset, mint a kontinens más területein. A vizsgálatok szerint ezt a
meglepő, pozitív eredményt a borfogyasztási szokásoknak köszönhetik.
Kiváló antioxidáns
A szabadgyökök oxidáló hatása miatt a szervezet legkisebb építőelemei, a
sejtek sérülnek, így a folyamat betegségek kialakulásához vezet. Ezek a
környezetből származó, nagy reakcióképességű molekulák a test bármely anyagát
károsíthatják. A vörösborban található jótékony vegyületek, a
polifenolok azonban segítenek szervezetednek felvenni velük a harcot.
Válaszd a minőségi vöröset!
Abban az esetben, ha eddig a fehérbor volt a kedvenced, érdemes átszoknod a
vörös nedűre, mert erőteljesebb antioxidáns hatással bír. Ez a
tulajdonsága a gyártási eljárásnak köszönhető: a vörösbornál ugyanis
felhasználják a héjat és a magokat is. Ennek köszönhetően tizenháromszor
nagyobb mennyiségben található meg benne a polifenol.
A minőség is jelentős szerepet játszik. Ezért, ha szeretnéd minél jobban
kihasználni a vörösbor egészségügyi hatásait, áldoznod is kell
rá. A legjobb antioxidáns a cabernet sauvignon, majd a pinot noir, a
zweigelt, a potugieser és a merlot következik a hatóanyag-tartalom szerinti
sorban.
Szíved védelmében
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a felére csökkentheted a
vörösbor tudatos, mértékletes fogyasztásával. A benne található szaponin
megakadályozza az erek sérülését, így a káros koleszterin nem tud megtapadni az
érfalon, és gyulladást okozni.
A rögökért, érelzáródásért felelős összetapadt vérlemezek kialakulását is
csökkentheted vörösborral. Segítségével szöveteid megőrzik
rugalmasságukat, kevésbé lesznek sérülékenyek, ezáltal tovább fiatal marad a
szervezeted is.
Gyulladáscsökkentő
Sok egészségügyi problémától szabadulhatsz meg a vörösbor gyulladáscsökkentő
hatásának köszönhetően. A szervezeted legelemibb alkotórészeinél, tehát
sejtszinten is kifejti jótékony hatását. A vörösbor segítségével az
emésztőrendszeri megbetegedések, a gyomor- és bélgyulladás kellemetlen
tüneteit is megszüntetheted. A vörös nedű elsősorban ezen tulajdonságának
köszönhette, hogy egyes ősi kultúrákban gyógyszerként tartották számon.
Mozgásszervi problémákra
Külső és belső hatások miatt egyaránt kialakulhat ízületi betegség, ami
kezdetben időszakos fájdalommal jelentkezik, majd lassan állandósul. Ha ilyen
típusú baj gyötör, a vörösbor enyhítheti a fájdalmat. Ráadásul kalcium-
és magnéziumtartalmának köszönhetően nem csupán az ízületek, hanem a csontok
állapotán is segít. Nem lehet véletlen, hogy az italból már gyógyhatású
tabletta is készült, hogy az alkoholt mellőzve bárki élvezhesse a pozitív
hatásokat.
Miért szörpölne Árpád
Unokája árpát?
Bort iszik a magyar ember!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Van saját tapasztalatod a témában? Írd meg hozzászólásban – szívesen olvasom a gondolataidat!