Mezei katáng gyógyhatása: A természetes gyógymód hagyományos és modern szemmel

A mezei katáng, más néven katángkóró, sokaknak csak egy egyszerű kék virágú gyomnövény. Ám kevesen tudják, hogy ez az út menti szépség rendkívül hasznos gyógyhatású növény. Nézzük, mire jó, hogyan használható, és miért érdemes ismerni! Első írásos említések A mezei katángot már az ókori civilizációk is ismerték és használták. Az első feljegyzések az időszámításunk előtti 4–3. századból származnak, amikor a növény a mediterrán térségben elterjedt gyógynövényként szerepelt. Az ókori görög orvos, Hippokratész és tanítványai említették a katángot emésztést segítő és májtisztító hatása miatt. Később a rómaiak is átvették, és a híres természettudós, Plinius Secundus (Plinius a Vének) „Naturalis Historia” című művében már részletesen ír róla, mint keserű ízű, vértisztító növényről. A korabeli római gyógynövénylistákon (herbáriumokban) a „Cichorium” néven szerepelt, és gyakran ajánlották salátaként, főzelékként vagy főzetként a gyomor és a máj egészségének támogatására. Bevezetés ...

Halászlé



Halászlé recept

Hozzávalók:

  • 1kg ponty
  • 0,5-1kg  halfej és –farok,apróhal
  • 3 dkg pirospaprika
  • 2-3 fej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 hegyes erős paprika
  • só, bors, olaj
  • Elkészítés ideje:

    90 perc.

    Elkészítés menete:

    A megtisztított pontyot vágd szeletekre, mosd meg alaposan, sózd be és tedd félre. A hagymát kockázd fel, majd   némi olajon kezdd el pirítani. Ha már szép üveges, vedd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprika felét, öntsd fel két liter vízzel, majd tedd bele a fejet és a farkakat,az apró halat a paradicsomot negyedelve és a csípős paprikát,  sózd és borsozd, majd hagyd egy órát főni. Ha ezzel megvagy, vedd ki a fejeket és a farok csontjait, majd ami benne maradt, passzírozd át egy másik edénybe. Ebbe tedd bele a  pontyszeleteket,  keverd bele a maradék pirospaprikát, és főzd össze az egészet, ha a hal megpuhult, kész a levesed. Egy kis vízzel érdemes felöntened az átpasszírozás után.

Népszerű bejegyzések

Uborka tápanyag utánpótlása

Kakukkfű tea hatása: Rejtett gyógyhatások felfedezése

Uborka hervadása,tőpusztulása

A szamóca gyomirtása

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

A citromfű tea meglepő gyógyhatásai

Borsmenta a Hajápolásban: Természetes Megoldás a Gyönyörű Hajért

A fokhagyma 5 legfontosabb egészségügyi előnye, amit érdemes tudnod

Csalán: Az Élénk Zöld csodanövény

Rozmaring a Hajápolásban: Természetes Megoldások a Szép és Egészséges Hajért