Márton napja,november 11-ke a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott
újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték
.Libacomb burgonyával.
Hozzávalók:
- 4 db pecsenye libacomb
- 4 húsos zöldpaprika
- 1 csípős paprika
- 2 paradicsom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg burgonya
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál törött fekete bors
- 1 púpozott teáskanál só
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A
burgonyát meghámozzuk és karikára vágjuk. A fűszerpaprikát, a sót, és a borsot összekeverjük, majd a burgonyára szórjuk. Jól
összerázzuk, hogy a fűszerkeverék mindenütt érje.
Ezt a
fűszeres burgonyát egy nagy tepsibe vagy tűzálló tábla terítjük,
rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, megsózzuk, majd beborítjuk a
paprikaszeletekkel. Ezután sorban, egymás mellé ráfektetjük az előzőleg
megsózott, megborsozott libacombokat. A combok tetejére karikázzuk a
héjától megfosztott paradicsomokat, rászórjuk a zúzott fokhagymát, majd
aláöntünk 2 dl vizet.
A tepsit alufóliával szorosan lezárjuk, és
előmelegített,
forró sütőben, nem túl erős lángon 1,5 órán keresztül sütjük. Ezután
levesszük a fóliát, a paradicsomot félretoljuk, a combokat a bőrös
felükkel felfelé fordítjuk, és pirosra, ropogósra sütjük.