A chia mag, igazi superfood
A chia mag, latin nevén: salvia hispanica egy virágos növény, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A 13. századtól termesztik, az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották. Erre utal elnevezése is, a chia mag jelentése ugyanis nem más, mint erő.
Nagyszerű forrása a növényi eredetű omega-3 zsírsavaknak, rostoknak, kalciumnak, magnéziumnak, mangánnak, réznek és más ásványi anyagoknak. Mindezeken túl pedig semleges ízének és nagy vízmegkötő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas a fogyókúrás étrend részeként történő alkalmazásra, főként a deréktáji elhízás ledolgozására. Mivel gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium, amelyből egyetlen csészényi a napi ajánlott bevitel ötödét tartalmazza, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt segít az erős csontozat és fogazat kialakításában és megtartásában. Idősebb embereknél ugyanezen okok mentén megelőzi a csontritkulást, hozzájárul az izmok és az idegek egészséges működéséhez. A chia mag nagy arányban tartalmaz rostot (18-30%), tehát amellett, hogy biztosítja a napi ajánlott rostmennyiséget, az emésztőrendszer működését is támogathatja. A rostok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, a bélműködést. Ezen kívül felszívják az epesav sóit és a koleszterint, illetve megkötik az emésztéskor termelődő gázok egy részét.
A chia magról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a vérben a trigliceridek és az LDL vagy rossz koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL avagy jó koleszterinét. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomást, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az artériás gyulladásokat, hozzájárul a hasi elhízás csökkentéséhez, mindezek által védi a szív egészségét, megelőzi az agyvérzést és a szívrohamot. Első és legfontosabb előnye, hogy tele van antioxidánsokkal, így csökkentheti a rák kialakulásának esélyét. Az antioxidánsok felveszik a harcot a káros szabad gyökökkel, csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat és az immunrendszert is erősítik, nem meglepő, hogy ilyen feltételek mellett a daganatok is ritkábban jelennek meg.
Ha fehérjedús táplálékot keresel, megtaláltad: a chia magban sok a protein, ennek köszönhetően pedig órákra eltelít és megóv attól, hogy napjában többször is feleslegesen tömd tele a pocakodat.
Fogyókúra esetén ez már fél siker. Mivel a chia mag többszörösen telítetlen zsírsavakban, főként omega 3-ban gazdag, hozzájárul a kardiovaszkuláris rendszer egészségéhez, csökkenti a vér trigliceridszintjét, megakadályozza a lerakódásokat az erekben, és kontroll alatt tartja a vérnyomást. Rostok, fehérjék és omega 3 zsírsavak olyan kombinációját tartalmazza, amelyek védik az immunrendszert, az idegrendszert és az egészséges anyagcserét. Fontos tudni, hogy a chia magot kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthetik az áruházak.A beszerzése mellett a fogyasztásánál is óvatosnak kell lenni.
A chia mag nagy mennyiségben akár komoly károkat is okozhat a szervezetben: ha napi 15 grammnál többet eszünk, emésztőrendszeri problémákat, allergiás reakciókat tapasztalhatunk, úgyhogy nem érdemes átlépni a határokat.
Ez is érdekelhet A koleszterin szintjének csökkentése