Mezei katáng gyógyhatása: A természetes gyógymód hagyományos és modern szemmel

A mezei katáng, más néven katángkóró, sokaknak csak egy egyszerű kék virágú gyomnövény. Ám kevesen tudják, hogy ez az út menti szépség rendkívül hasznos gyógyhatású növény. Nézzük, mire jó, hogyan használható, és miért érdemes ismerni! Első írásos említések A mezei katángot már az ókori civilizációk is ismerték és használták. Az első feljegyzések az időszámításunk előtti 4–3. századból származnak, amikor a növény a mediterrán térségben elterjedt gyógynövényként szerepelt. Az ókori görög orvos, Hippokratész és tanítványai említették a katángot emésztést segítő és májtisztító hatása miatt. Később a rómaiak is átvették, és a híres természettudós, Plinius Secundus (Plinius a Vének) „Naturalis Historia” című művében már részletesen ír róla, mint keserű ízű, vértisztító növényről. A korabeli római gyógynövénylistákon (herbáriumokban) a „Cichorium” néven szerepelt, és gyakran ajánlották salátaként, főzelékként vagy főzetként a gyomor és a máj egészségének támogatására. Bevezetés ...

A chia mag, igazi superfood

            A chia mag, igazi superfood 

  A chia mag, latin nevén: salvia hispanica egy virágos növény, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A 13. századtól termesztik, az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották. Erre utal elnevezése is, a chia mag jelentése ugyanis nem más, mint erő.
 
  Nagyszerű forrása a növényi eredetű omega-3 zsírsavaknak, rostoknak, kalciumnak, magnéziumnak, mangánnak, réznek és más ásványi anyagoknak. Mindezeken túl pedig semleges ízének és nagy vízmegkötő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas a fogyókúrás étrend részeként történő alkalmazásra, főként a deréktáji elhízás ledolgozására. Mivel  gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium, amelyből egyetlen csészényi a napi ajánlott bevitel ötödét tartalmazza, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt segít az erős csontozat és fogazat kialakításában és megtartásában. Idősebb embereknél ugyanezen okok mentén megelőzi a csontritkulást, hozzájárul az izmok és az idegek egészséges működéséhez. A chia mag nagy arányban tartalmaz rostot (18-30%), tehát amellett, hogy biztosítja a napi ajánlott rostmennyiséget, az emésztőrendszer működését is támogathatja. A rostok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, a bélműködést. Ezen kívül felszívják az epesav sóit és a koleszterint, illetve megkötik az emésztéskor termelődő gázok egy részét.
Chia mag

 A chia magról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a vérben a trigliceridek és az LDL vagy rossz koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL avagy jó koleszterinét. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomást, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az artériás gyulladásokat, hozzájárul a hasi elhízás csökkentéséhez, mindezek által védi a szív egészségét, megelőzi az agyvérzést és a szívrohamot.  Első és legfontosabb előnye, hogy tele van antioxidánsokkal, így csökkentheti a rák kialakulásának esélyét. Az antioxidánsok felveszik a harcot a káros szabad gyökökkel, csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat és az immunrendszert is erősítik, nem meglepő, hogy ilyen feltételek mellett a daganatok is ritkábban jelennek meg. 
 Ha fehérjedús táplálékot keresel, megtaláltad: a chia magban sok a protein, ennek köszönhetően pedig órákra eltelít és megóv attól, hogy napjában többször is feleslegesen tömd tele a pocakodat.   
  Fogyókúra esetén ez már fél siker. Mivel a chia mag többszörösen telítetlen zsírsavakban, főként omega 3-ban gazdag, hozzájárul a kardiovaszkuláris rendszer egészségéhez, csökkenti a vér trigliceridszintjét, megakadályozza a lerakódásokat az erekben, és kontroll alatt tartja a vérnyomást. Rostok, fehérjék és omega 3 zsírsavak olyan kombinációját tartalmazza, amelyek védik az immunrendszert, az idegrendszert és az egészséges anyagcserét. Fontos tudni, hogy a chia magot kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthetik az áruházak.A beszerzése mellett a fogyasztásánál is óvatosnak kell lenni. 

 A chia mag nagy mennyiségben akár komoly károkat is okozhat a szervezetben: ha napi 15 grammnál többet eszünk, emésztőrendszeri problémákat, allergiás reakciókat tapasztalhatunk, úgyhogy nem érdemes átlépni a határokat.

Ez is érdekelhet A koleszterin szintjének csökkentése

Népszerű bejegyzések

Uborka tápanyag utánpótlása

Kakukkfű tea hatása: Rejtett gyógyhatások felfedezése

Uborka hervadása,tőpusztulása

A szamóca gyomirtása

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

A citromfű tea meglepő gyógyhatásai

Borsmenta a Hajápolásban: Természetes Megoldás a Gyönyörű Hajért

A fokhagyma 5 legfontosabb egészségügyi előnye, amit érdemes tudnod

Csalán: Az Élénk Zöld csodanövény

Rozmaring a Hajápolásban: Természetes Megoldások a Szép és Egészséges Hajért