Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Vadgesztenye krém: Hogyan segít egészségeden?

Mi az a vadgesztenye A vadgesztenye, tudományos nevén Aesculus hippocastanum, egy impozáns évelő fa, amelynek gyökerei Közép-Ázsiába nyúlnak vissza, de napjainkra már Európa-szerte elterjedt. Ez a különleges növény hosszú évekig a tradicionális népi gyógyászat szerves részét képezte, különösen magas gyógyászati értéket képviselő magvai miatt. Az emberek évszázadok óta kihasználják a fa termésének pozitív hatásait, amelynek titka az escin nevű aktív vegyületben rejlik. Ennek köszönhetően a vadgesztenye nem csupán a levegő légúti betegségeinek enyhítésére szolgált, de a modern időkben széleskörű egészségügyi előnyei miatt is egyre népszerűbbé vált. Történelmi források szerint a vadgesztenye magjait már a 16. században kezdték alkalmazni hörghurut kezelésére, de azóta a kutatók számos egyéb felhasználási területet is felfedeztek. Az escin, a vadgesztenye magvak legfontosabb összetevője, nem csak az erek falának erősítésében és az ödéma csökkentésében játszik szerepet; a modern egészsé

Növényvédelem rézzel


A réz az egyik legfontosabb hatóanyagunk a gombák elleni és az egyetlen lehetőségünk a baktériumok elleni harcban.  A nem lisztharmat típusú kórokozó gombák legtöbb faját elpusztítja.

A réz a lebontó folyamatokat gátolja, a glükolizisben az SH- csoportok megkötésével blokkolja a piroszőlősav dehidrogenáz
enzimrendszert. Fungicid hatása abban rejlik, hogy a spórában felhalmozódik a CU2+-ion. Jellemző rá a széles hatásspektrum: baktériumos betegségek, peronoszpóra, tűzelhalás, monília, levélfodrosodás.

Az almatermésűek egérfüles zöld bimbós állapottól a piros bimbós állapot végéig réztartalmú szerekkel permetezhetők, valamint az érési időszak kezdetén. A csonthéjasok rügypattanásig permetezhetők rézzel. A szamócát szüret után, a málnát rügypattanásig, virágzás előtt, foltosság ellen permetezhetjük. piros és fekete ribizlit ne permetezzünk rézzel. A héjas gyümölcsök közül a mandulát, mogyorót ne, a szelíd gesztenyét csak fakadás előtt, de a diót rendszeresen réztartalmú szerek valamelyikével kezelhetjük vegetációban is. Az őszibarack tafrina elleni védekezés alapja, hogy ősszel betakarítás után lemosó rézpermetezés, majd rügypattanás előtt egy-két alkalommal szintén réz.

Almatermésűekben (alma, birs, naspolya) tűzelhalás és varasodás ellen a növényvédő szert megelőző jelleggel, összesen 6 alkalommal javasolt kijuttatni. A fertőzési nyomástól függően, 7-10 naponként, nagy lémennyiséggel szükséges a permetezéseket elvégezni. A készítményt levélfejlődés valamint termésviaszosodás fenológiai állapotok között csak az alacsonyabb, 3,0 l/ha dózisban szabad felhasználni! A termés viaszosodását követően a készítmény zárópermetezésre ismét felhasználható.

Körtében a növényvédő szert tűzelhalás valamint varasodás ellen virágzás végéig 3,0 l/ha-os dózisban lehet felhasználni. A termés viaszosodását követően a készítmény zárópermetezésre ismét felhasználható.

Csonthéjasokban baktériumos és gombás betegségek ellen (kivéve lisztharmat) a növényvédő szert megelőző jelleggel, összesen 6 alkalommal lehet felhasználni a teljes vegetációban szükséges 3,0 l/ha-os dózisban. A fertőzési nyomástól függően, 7-10 naponként, nagy lémennyiséggel szükséges a permetezéseket végezni.                        A BIOPAJZS®
 BIOPAJZS

Gyümölcsös és szőlő kultúrák gombás és baktériumos eredetű megbetegedések elleni megelőző védeleméhez a készítmény lemosó permetezésre alkalmazható. A kezelést ősszel, illetve tavasszal, fagymentes időben nagy lémennyiséggel ajánlott elvégezni.

Szőlőben a kezeléseket peronoszpóra ellen az előrejelzésre alapozva, megelőző módon célszerű elkezdeni, amikor a hajtások átlagos hossza eléri a 20-25 cm-t. A kezeléseket a fertőzés alakulása szerint, 7-14 naponként ajánlott ismételni.

Burgonyában a burgonyavész elleni permetezéseket az előrejelzés alapján, preventív jelleggel kell elkezdeni, majd a fertőzési veszély alakulásától függően 8-12 naponként célszerű megismételni.

Zöldségfélékben (paprika, paradicsom, uborka, zöldborsó, zöldbab) gombás eredetű betegségek ellen (kivéve lisztharmat, szürkerothadás) a kezeléseket megelőző módon, az előrejelzésre alapozva kell megkezdeni, és a védekezést a fertőzés alakulása szerint, 6 alkalommal, 7-14 napos gyakorisággal javasolt végrehajtani.


Az Organit réz mikroelem lombtrágya alkalmazása

Szántóföldi és kertészeti kultúrákban a réz hiányának megelőzésére, illetve a hiánytünetek szükség szerinti kezelésére, gombafertőzések ellen alkalmazható, legfeljebb 7-10 naponként!

Burgonyában, szőlőben, zöldségfélékben, szükség esetén az egész vegetációs időben alkalmazható. Kizárólag tényleges szükség esetén alkalmazandó, a túladagolás kerülendő! 25 °C feletti hőmérsékleten perzselésveszély miatt felhasználása nem javasolt!

Meggyben és kajsziban is jól lehet használni az Organit Réz és Organit Réz+Kén készítményeket őszi lemosó és tavaszi indító permetezésekre

Népszerű bejegyzések