A bodzaszörp népszerűsége és természetes készítésének szépsége A bodzaszörp rég óta kedvelt ital, legendásan frissítő és illatos. Ez a sűrű, édes ital a nyári melegben igazi élmény lehet.Manapság egyre több ember választja a természetes, tartósítószer nélküli változatot. Miért? Mert így maga dönthet az összetevőkről és megőrizheti az igazi ízt. A házi bodzaszörp nemcsak finom, hanem természetes is lehet – mesterséges tartósítószerek nélkül is. Az alábbiakban megosztom veletek azokat a biztonságos és bevált módszereket , amelyekkel a szörp akár hónapokig is eltartható marad! Bodza virág Mi az a bodza és miért egészséges? A bodza egy nagy, lombos növény, amit gyakran láthatunk kertekben és erdők szélein. A bokrok sötétlila vagy fekete bogyója mellett a fehér virágai is népszerűek. A bodza virágzása sokunk számára a nyár kezdetét jelzi. Ebből a csodás, illatos virágból nemcsak teát készíthetünk, hanem finom és természetes szörpöt is – tartósítószer nélkül ! Ezekből ...
Olcsó, gyors és egyszerű: 10 isteni főzelék a borsótól a karalábéig!
–
Link lekérése
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Más alkalmazások
Főzelékek!
Ezek az egyszerű, mégis tápláló ételek az otthoni főzés alapjai közé tartoznak. Ha valami gyors, olcsó és könnyen elkészíthető finomságra vágysz, akkor ezek a receptek neked szólnak. Legyen szó borsóról, karalábéról vagy más kedvenc zöldségeidről, ezek a főzelékek garantáltan megörvendeztetnek majd téged és családodat. Nézzük is meg a 10 legjobb receptet, amit könnyedén elkészíthetsz!
1. Borsófőzelék
Hozzávalók:
500 g zöldborsó
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a borsót, majd megszórjuk a liszttel és alaposan összekeverjük.
Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, és puhára főzzük.
Végül belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.
Karalábéfőzelék
Hozzávalók:
4 db karalábé
1 fej hagyma
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
Só, bors, kapor ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a felkockázott karalábét, és enyhén megpirítjuk.
Megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd felöntjük vízzel.
Ízesítjük sóval, borssal és kaporral, majd puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.
3. Sárgaborsófőzelék
Hozzávalók:
500 g sárgaborsó
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
Só, bors, babérlevél ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
A sárgaborsót előző este beáztatjuk.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót, és felöntjük vízzel.
Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, és puhára főzzük.
A tejfölt és a lisztet kevés vízzel simára keverjük, majd beleöntjük a főzelékbe, és összeforraljuk.
4. Tökfőzelék
Hozzávalók:
1 kg tök
1 fej hagyma
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
Só, bors, kapor ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a lereszelt tököt, és megszórjuk a liszttel.
Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és kaporral, majd puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.
5. Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
500 g zöldbab
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a felkarikázott zöldbabot, és megszórjuk a liszttel.
Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, és puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.
6. Kelkáposztafőzelék
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
Só, bors, majoránna ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a felcsíkozott kelkáposztát, és megszórjuk a liszttel.
Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és majoránnával, majd puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.
7. Spenótfőzelék
Hozzávalók:
500 g spenót
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
Só, bors ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
A fokhagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a spenótot, és enyhén megpároljuk.
Megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd felöntjük vízzel.
Ízesítjük sóval, borssal, és puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.
8. Lencsefőzelék
Hozzávalók:
500 g lencse
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
Só, bors, babérlevél ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a leszűrt lencsét, és felöntjük vízzel.
Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, és puhára főzzük.
A tejfölt és a lisztet kevés vízzel simára keverjük, majd beleöntjük a főzelékbe, és összeforraljuk.
9. Zellerfőzelék
Hozzávalók:
3 nagy zeller
1 fej hagyma
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
Só, bors, petrezselyem ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a felkockázott zellert, és megszórjuk a liszttel.
Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és petrezselyemmel, majd puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.
10. Sütőtökfőzelék
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 fej hagyma
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Olaj a főzéshez
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és megszórjuk a liszttel.
Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, majd puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.
Ezek az egyszerű és finom főzelék receptek garantáltan segítenek gyorsan, olcsón és könnyen elkészíthető ételekkel ellátni téged és családodat. Jó étvágyat kívánok!
Az uborka tápanyag utánpótlása Az uborka tápanyag utánpótlása kulcsfontosságú a bőséges és egészséges terméshez, mivel gyors növekedésű, sok vizet és tápanyagot igénylő növény. Az uborka a talaj szerkezete , tápanyag-ellátottság, kultúrállapota iránt a legérzékenyebb. A legjobbak a lazább homokos vályog vagy vályogos homok talajok. A palántázott uborka gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért nem élelmes növény, a tápanyagigényét és vízigényét műtrágyával kell kielégíteni. Az alaptrágyákat sekélyen kell beforgatni. Kedveli a semleges pH-jú talajokat. Fontos a kemésztartalom (1-5 %). A talaj sótartalmára érzékeny. Nagyon sok nedvességet igényel. Nyáron naponta egy tő 2-4 liter vizet is elpárologtat. Nagyon fontos a talaj levegőzöttsége, mivel csak az ilyen talajokon képes magas termésekre. Nem szereti a cserepedést, tömődöttséget és a pangó vizeket. A következő tápanyag-mennyiségeket veszi fel a 1 t/ha t...
Bevezetés A kakukkfű (Thymus) tea hatása évszázadok óta ismert, mégis sokan csak most kezdik felfedezni ennek a hagyományos italnak a rejtett gyógyhatásait. Az érdeklődés növekedésének hátterében az áll, hogy az emberek egyre inkább keresik a természetes gyógymódokat a hétköznapi egészségi problémák kezelésére. A kakukkfű tea, amelyet gyakran a természet ajándékának tekintenek, egy ilyen csodálatos megoldás lehet, hiszen számos egészségügyi előnyt kínál . Az ízletes és aromás kakukkfű tea nem csak egy finom ital, hanem különféle gyógyhatásairól is ismert. Az ősi kultúrák, köztük az egyiptomiak és görögök, már az ókorban is használták a kakukkfüvet különböző rituálékban és gyógykezelések során. Ez a hagyományos gyógyelixír tehát régóta része az emberiség történelmének, és valószínűleg ennek köszönheti mai népszerűségét is. Egyik legfőbb vonzereje a kakukkfű teának, hogy a modern korban is számos tudományos kutatás megerősítette az említett gyógyhatásait. Rendszeres fogyasztása segít...
Hervad,fonnyad az uborka,leggyakrabban didimellára gyanakszunk, Pedig lehetséges,hogy valamelyik rovarkártevő okozza a hervadást,vagy tőpusztulást. A lótücsök,drótféreg,uborkabogár stb. Leggyakrabban a pattanó bogarak lárvái, az úgynevezett drótférgek, valamint a cserebogarak lárvái a pajorok élnek és károsítanak a kerti növények talajaiban. Mind a pattanó bogarak lárvái, mind a cserebogarak lárvái több évig, általában 2-3 évig fejlődnek ki, ezalatt rendkívűl mohón és sokat esznek, kártételük tehát tartós és jelentős. A lárvák fejlődésük során fokozatosan növekednek, a 3. éves lárvák már több centiméter méretűek. Minél idősebbek, étvágyuk annál nagyobb, károsításuk annál jelentősebb A pattanóbogár (Agriotes sp.) lárvája és imágója A drótférgek és a pajorok a talajban élnek, té...
A szamóca (eper) vegyszeres gyomirtása A gyomnövények elleni védekezésre már a szamóca telepítése előtt gondolni kell. Évelő gyomoktól mentes terület kiválasztásával, jó gyomelnyomó képességű elővetemény megválasztásával, és az elővetemény betakarítását követő talajműveléssel, indokolt esetben glifozát (Glialka) hatóanyagú gyomirtó szerrel történő tarlókezeléssel szükséges a védekezéseket megkezdeni. Szamóca vagy eper? A telepítést követően a gyomosodás kialakulásának megakadályozása termesztéstechnológiai eljárások, mechanikai eszközök és gyomirtó szerek külön vagy együttes alkalmazásával történhet. A gyomok elleni védekezés egyszerű és hatékony módja a talajfelszín takarása. Erre a célra a fekete fólia alkalmazása terjedt el leginkább. Gyomirtási szempontból is hasznos a fekete fóliával nem takart szamócásban a gyümölcsöt a talajszennyeződéstől megóvó szalmatakarás. A talajművelés mé...
Hogy csökkentsd a szívhez kapcsolódó betegségek kialakulásának esélyét és tisztán tartsd az artériáidat, egyél több szívbarát élelmiszert! Íme, a 18 leghatékonyabb: 1. Lazac Ez a halfajta tele van egészséges zsírsavakkal, melyek csökkentik a triglicerid és a koleszterin szintjét, valamint a gyulladásokat. Egészséges halfajták még, melyeket érdemes fogyasztani, a tonhal, a hering és a makréla. 2. Sajt Valószínűleg hallottál már arról, hogy koleszterinszint szempontjából a sajt nem a legjobb választás. De ha mértékkel fogyasztod, csökkentheti a koleszterint és a vérnyomást is. 3. Olívaolaj A görögök és az olaszok régóta használják az olívaolajat egészségük megőrzéséhez. Az egészséges zsírsavak magas aránya a hidegen sajtolt olívaolajban segít csökkenteni a koleszterinszintet. Ez az olaj 41%-kal csökkenti a szívroham esélyét. 4. Zöld tea A zöld teában lévő katekinek nyugtató és energetizáló hatással is rendelkeznek. Ezek az antioxidánsok javítják az anyagcserét és csökken...
A citromfű (Melissa officinalis) az egyik legismertebb gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír. Az árvacsalánfélék családjába tartozik, és jellegzetes citromos illata miatt gyakran "citronellának" is nevezik. Ezt az aromát a benne található illóolajok adják, amelyek a növény legfőbb gyógyhatásait biztosítják. A citromfű eredetileg a Közel-Keletről és Ázsiából származik, de a görögök által hamar elterjedt Európában, így Magyarországon is megtalálható. Miért olyan különleges a citromfű tea? A citromfű az ókor óta kedvelt gyógynövény, számos pozitív hatása miatt. Alkalmazható többek között idegesség, fejfájás, álmatlanság, hányinger és gyomorhurut kezelésére. Vírusölő tulajdonsága miatt segíthet enyhíteni a megfázás és influenza tüneteit, de a stresszoldásban és az alvás javításában is hatékony lehet. Főzetként nyugtató hatása révén segít az ellazulásban, támogatja az emésztést, valamint enyhíti a gyomorpanaszokat. Hogyan készítsük el a citromfű teát? A citromfű te...
A borsmenta nem csak a frissítő ízéről és illatáról híres, hanem arról is, hogy kiválóan alkalmazható a hajápolásban. Az egészséges és ragyogó haj titka nemcsak a megfelelő sampon és balzsam használatában rejlik, hanem abban is, hogy olyan természetes összetevőket használunk, mint a borsmenta. A Borsmenta Hatóanyagai a Hajápolásban A borsmenta fő hatóanyaga a mentol, amely hűsítő és stimuláló tulajdonságokkal rendelkezik. A mentol elősegíti a vérkeringést, és frissítő hatással van a fejbőrre. Ezen kívül a borsmenta gazdag antioxidánsokban és antibakteriális hatóanyagokban, amelyek segíthetnek megőrizni a fejbőr egészségét, és hozzájárulhatnak a haj természetes szépségének megőrzéséhez. A Borsmenta Előnyei a Hajápolásban Serkenti a Haj Növekedését A borsmentaolaj egyik legnagyobb előnye, hogy serkenti a fejbőr vérkeringését. Ez azt jelenti, hogy több tápanyag jut el a hajhagymákhoz, ami elősegítheti a haj gyorsabb és egészségesebb növekedését. Rendszeres használata segíthet abban,...
A fokhagyma évszázadok óta ismert gyógyhatásairól, és a modern kutatások is alátámasztják számos jótékony hatását. Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani ezt az ízletes és sokoldalú növényt, valamint milyen esetekben érdemes elővigyázatosnak lenni. 1. Az immunrendszer erősítése A fokhagyma köztudottan támogatja az immunrendszer működését. Az allicin nevű vegyületének köszönhetően antimikrobiális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a fertőzések, megfázások és influenzás megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Kutatások szerint a rendszeres fokhagymafogyasztás akár 63%-kal is csökkentheti a megfázásos tünetek előfordulását, és 70%-kal a betegségek időtartamát. 2. A szív- és érrendszeri egészség támogatása A fokhagyma hozzájárulhat a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentéséhez, így fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A benne található kénvegyületek, p...
A Csalán: Természet Adta Védelem és Szívünk Egészségének Őre Az erdők sűrűjében, a rétek szélén, sőt még az udvarok peremén is ott húzódik a számtalan egészségügyi és kulináris előnnyel bíró növény: a csalán, vagy tudományos nevén Urtica dioica. Bár sokan első hallásra hátrányos növényként tekintenek rá, megdöbbentően gazdag tápanyagokban és jótékony hatásokban . Tekintsük át, mi mindent kínál nekünk ez a zöld csoda! A Csalán Története A csalán évszázadok óta jelen van az emberiség életében. Már az ősi rómaiak és görögök is felfedezték gyógyító erejét, és használták a táplálékként és gyógyító szerként egyaránt. Később az európai középkorban az orvoslásban is gyakran alkalmazták a csalán levél és gyökér kivonatát különféle betegségek kezelésére. Összetevők és Gyógyhatások A csalán tele van olyan tápanyagokkal és vegyületekkel, amelyek hozzájárulnak az egészséges élethez. A csalán rendkívül gazdag tápanyagokban, például A-, C- és K-vitaminban, vasb...
A rozmaring hajápolásban történő felhasználása számos előnnyel járhat, különösen a hajnövekedés serkentése, a hajhullás csökkentése és a fejbőr egészségének javítása terén. Íme néhány módszer, hogyan használhatod a rozmaringot a hajápolásban: 1. Rozmaringolaj Hajnövesztő kezelés Hozzávalók : 5-10 csepp rozmaring illóolaj 2-3 evőkanál hordozóolaj (pl. kókuszolaj, jojobaolaj, olívaolaj) Elkészítés és alkalmazás : Keverd össze a rozmaring illóolajat a hordozóolajjal. Masszírozd be a keveréket a fejbőrödbe, különösen a hajgyökerekbe. Hagyd hatni legalább 30 percig, de akár egy éjszakán át is maradhat a hajadon. Moss hajat a szokásos módon. 2. Rozmaringos hajöblítő Hajkondicionáló és fejbőr kezelés Hozzávalók : 1 liter víz 1 marék friss rozmaring vagy 2-3 evőkanál szárított rozmaring Elkészítés és alkalmazás : Forrald fel a vizet, majd add hozzá...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Van saját tapasztalatod a témában? Írd meg hozzászólásban – szívesen olvasom a gondolataidat!