Mezei katáng gyógyhatása: A természetes gyógymód hagyományos és modern szemmel

A mezei katáng, más néven katángkóró, sokaknak csak egy egyszerű kék virágú gyomnövény. Ám kevesen tudják, hogy ez az út menti szépség rendkívül hasznos gyógyhatású növény. Nézzük, mire jó, hogyan használható, és miért érdemes ismerni! Első írásos említések A mezei katángot már az ókori civilizációk is ismerték és használták. Az első feljegyzések az időszámításunk előtti 4–3. századból származnak, amikor a növény a mediterrán térségben elterjedt gyógynövényként szerepelt. Az ókori görög orvos, Hippokratész és tanítványai említették a katángot emésztést segítő és májtisztító hatása miatt. Később a rómaiak is átvették, és a híres természettudós, Plinius Secundus (Plinius a Vének) „Naturalis Historia” című művében már részletesen ír róla, mint keserű ízű, vértisztító növényről. A korabeli római gyógynövénylistákon (herbáriumokban) a „Cichorium” néven szerepelt, és gyakran ajánlották salátaként, főzelékként vagy főzetként a gyomor és a máj egészségének támogatására. Bevezetés ...

Olcsó, gyors és egyszerű: 10 isteni főzelék a borsótól a karalábéig!

Főzelékek!

Ezek az egyszerű, mégis tápláló ételek az otthoni főzés alapjai közé tartoznak. Ha valami gyors, olcsó és könnyen elkészíthető finomságra vágysz, akkor ezek a receptek neked szólnak. Legyen szó borsóról, karalábéról vagy más kedvenc zöldségeidről, ezek a főzelékek garantáltan megörvendeztetnek majd téged és családodat. Nézzük is meg a 10 legjobb receptet, amit könnyedén elkészíthetsz!

1. Borsófőzelék

kremes-zoldborsofozelek

Hozzávalók:

  • 500 g zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
  2. Hozzáadjuk a borsót, majd megszórjuk a liszttel és alaposan összekeverjük.
  3. Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, és puhára főzzük.
  4. Végül belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.

Karalábéfőzelék

karal%C3%A1b%C3%A9

Hozzávalók:

  • 4 db karalábé
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors, kapor ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott karalábét, és enyhén megpirítjuk.
  3. Megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd felöntjük vízzel.
  4. Ízesítjük sóval, borssal és kaporral, majd puhára főzzük.
  5. Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.

3. Sárgaborsófőzelék

s%C3%A1rgabors%C3%B3

Hozzávalók:

  • 500 g sárgaborsó
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • Só, bors, babérlevél ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. A sárgaborsót előző este beáztatjuk.
  2. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
  3. Hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót, és felöntjük vízzel.
  4. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, és puhára főzzük.
  5. A tejfölt és a lisztet kevés vízzel simára keverjük, majd beleöntjük a főzelékbe, és összeforraljuk.

4. Tökfőzelék

_tokfozelek-(1)

Hozzávalók:

  • 1 kg tök
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors, kapor ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon.
  2. Hozzáadjuk a lereszelt tököt, és megszórjuk a liszttel.
  3. Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és kaporral, majd puhára főzzük.
  4. Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.

5. Zöldbabfőzelék

AVvXsEgRHcqLTLP-gOE0lQwSucxWL4yzLJX0yh_SbNV3P92cpxIg5kzj97lm-Ls4TQLIabJj2idwrV9FsgVVA-uHuXwN-qo1qe3RJGRfJJRyN4ZHPBl6W5vRpuamCHfgF3FEgafW44sZqYj_QFHFIq-SJ2nRuTGmWMEqYMj_EXZKMerWUajmlbnObOieDM_fKZXB=w400-h225

Hozzávalók:

  • 500 g zöldbab
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
  2. Hozzáadjuk a felkarikázott zöldbabot, és megszórjuk a liszttel.
  3. Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, és puhára főzzük.
  4. Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.

6. Kelkáposztafőzelék

kelkaposzta-fozelek

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • Só, bors, majoránna ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
  2. Hozzáadjuk a felcsíkozott kelkáposztát, és megszórjuk a liszttel.
  3. Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és majoránnával, majd puhára főzzük.
  4. Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.

7. Spenótfőzelék

videoframe_11269

Hozzávalók:

  • 500 g spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. A fokhagymát megdinszteljük az olajon.
  2. Hozzáadjuk a spenótot, és enyhén megpároljuk.
  3. Megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd felöntjük vízzel.
  4. Ízesítjük sóval, borssal, és puhára főzzük.
  5. Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.

8. Lencsefőzelék

lencse

Hozzávalók:

  • 500 g lencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • Só, bors, babérlevél ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. A lencsét előző este beáztatjuk.
  2. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.
  3. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét, és felöntjük vízzel.
  4. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, és puhára főzzük.
  5. A tejfölt és a lisztet kevés vízzel simára keverjük, majd beleöntjük a főzelékbe, és összeforraljuk.

9. Zellerfőzelék

zeller

Hozzávalók:

  • 3 nagy zeller
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors, petrezselyem ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott zellert, és megszórjuk a liszttel.
  3. Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és petrezselyemmel, majd puhára főzzük.
  4. Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.

10. Sütőtökfőzelék

sütőtök főzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • Olaj a főzéshez

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és megszórjuk a liszttel.
  3. Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, majd puhára főzzük.
  4. Belekeverjük a tejfölt, és néhány perc alatt készre főzzük.

                                        Cheap, Quick, and Easy 10 Delicious Vegetable Stews!



Ezek az egyszerű és finom főzelék receptek garantáltan segítenek gyorsan, olcsón és könnyen elkészíthető ételekkel ellátni téged és családodat. Jó étvágyat kívánok!

Továbbiak:



Népszerű bejegyzések

Uborka tápanyag utánpótlása

Kakukkfű tea hatása: Rejtett gyógyhatások felfedezése

Uborka hervadása,tőpusztulása

A szamóca gyomirtása

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

A citromfű tea meglepő gyógyhatásai

Borsmenta a Hajápolásban: Természetes Megoldás a Gyönyörű Hajért

A fokhagyma 5 legfontosabb egészségügyi előnye, amit érdemes tudnod

Csalán: Az Élénk Zöld csodanövény

Rozmaring a Hajápolásban: Természetes Megoldások a Szép és Egészséges Hajért