Mezei katáng gyógyhatása: A természetes gyógymód hagyományos és modern szemmel

A mezei katáng, más néven katángkóró, sokaknak csak egy egyszerű kék virágú gyomnövény. Ám kevesen tudják, hogy ez az út menti szépség rendkívül hasznos gyógyhatású növény. Nézzük, mire jó, hogyan használható, és miért érdemes ismerni! Első írásos említések A mezei katángot már az ókori civilizációk is ismerték és használták. Az első feljegyzések az időszámításunk előtti 4–3. századból származnak, amikor a növény a mediterrán térségben elterjedt gyógynövényként szerepelt. Az ókori görög orvos, Hippokratész és tanítványai említették a katángot emésztést segítő és májtisztító hatása miatt. Később a rómaiak is átvették, és a híres természettudós, Plinius Secundus (Plinius a Vének) „Naturalis Historia” című művében már részletesen ír róla, mint keserű ízű, vértisztító növényről. A korabeli római gyógynövénylistákon (herbáriumokban) a „Cichorium” néven szerepelt, és gyakran ajánlották salátaként, főzelékként vagy főzetként a gyomor és a máj egészségének támogatására. Bevezetés ...

Pitypang: a máj és vesék tisztítója

Sokan csak egyszerű gyomnövényként vagy jobb esetben aranyos kis sárga virágként tekintenek a pitypangra, más néven gyermekláncfű, kákics, tejesfű vagy barátfű, pedig változatosan felhasználható. Különlegessége, hogy a gyökerétől kezdve a levelén, szárán át egészen a virágjáig mindene fogyasztható.A pitypang levelei, gyökerei és virágai egészségügyi előnyökkel járnak, például elősegíthetik a máj egészségét és küzdhetnek a gyulladások ellen.

  1. Gátolja a felvizesedést

    Pitypang

    Ha puffadtnak érzed magad, a pitypangtea segíthet, mivel vizelethajtóként hat, növelve a vizeletürítést. Egy tanulmány megnövekedett vizeletkiválasztást mutatott két csésze pitypangtea elfogyasztása után, melyet a növény leveleiből készítettek.
  2. Támogatja a máj egészségét:

    A pitypang gyökerét népi gyógyászatban régóta májtisztítóként használják, részben annak köszönhetően, hogy fokozza az epeáramlást. Naturopátiás szakértők szerint a pitypanggyökér tea segíthet a máj méregtelenítésében, a bőr és szem problémák enyhítésében, valamint a májbetegség tüneteinek enyhítésében. Egy 2017-es tanulmány szerint a pitypangban található poliszacharidok valóban előnyösek lehetnek a májfunkciók számára.
  3. Természetes kávépótlóként is használható:

    A pitypanggyökeret fiatal pitypangnövények gyökereinek sötétbarnára pörkölésével készítik el. Forró vízben áztatva és leszűrve kávépótlóként fogyasztható.
  4. Hasonlóságok egy fogyókúrás gyógyszerrel:

    Egy koreai tanulmány szerint a pitypang hasonló hatással lehet a szervezetre, mint az Orlistat nevű fogyókúrás gyógyszer, amely a zsírbontó enzim, a hasnyálmirigy-lipáz gátlásával működik. Egereken végzett kísérletek során hasonló eredményeket mutattak, ami további vizsgálatokat ajánl a pitypang esetleges anti-obezitás hatásaira.
  5. Segíti az emésztését

    A máj- és epebajok első számú gyógynövénye. Keserűanyag-tartalmánál fogva étvágygerjesztő, emésztésserkentő, epeműködést segítő, de különféle májbetegségek, gyomorbántalmak, epekő, gyomorsavhiány esetén is hasznát vehetjük. Májvédő hatásának köszönhetően, akár sárgaság kiegészítő kezelésére is alkalmas lehet. A frissen elrágott virágszár az epekövek oldásában lehet segítségünkre

  6. Lehetséges rákellenes alkalmazásai lehetnek:

    A közelmúltban a pitypanggyökeret a rák elleni küzdelemben vizsgálták, és eddig ígéretes eredményeket mutat. Egy 2011-es kanadai tanulmány kimutatta, hogy a pitypanggyökér kivonat sejtelhalást vált ki a melanóma sejtekben anélkül, hogy a nem rákos sejteket érintené. Egy másik tanulmány hasonló hatást mutatott a hasnyálmirigyrák sejtjeinél.
  7. Segíthet a húgyúti fertőzések megelőzésében:

    Más gyógynövénnyel, például uva ursival kombinálva, a pitypang gyökerei és levelei segíthetnek a húgyúti fertőzések megelőzésében. Úgy vélik, ez a kombináció az uva ursi antibakteriális összetevőinek és a pitypang fokozott vizeletkiválasztást támogató hatásának köszönhető.

Lehetséges mellékhatások

A pitypang a legtöbb ember számára biztonságosnak számít. Néhány embernél azonban allergiás reakciót válthat ki a pitypang érintése vagy fogyasztása. Emellett bizonyos gyógyszerekkel, például vízhajtókkal, lítiummal és Cipro-val kölcsönhatásba léphet. Bármilyen gyógyszer szedése esetén konzultálj orvosoddal a pitypangtea fogyasztása előtt.

Elkészítési javaslat:

A gyökérből 1 teáskanálnyi mennyiséget 15 percig főzünk 2 dl vízben. Ha a gyökérben található nyálka kivonása a cél, például köhögés csillapítására, akkor 2 órán keresztül áztassuk, majd langyosítsuk meg. A szárított levelet, illetve virágos növényből 2 teáskanálnyit 2 dl vízzel leforrázzuk és 20 percig állni hagyjuk, de a legjobb, ha a gyökeres, teljes növényt használjuk, amit 2 dl hideg vízben feltesszük főni, forrásig hevítjük, majd 15 percig állni hagyjuk. A 2 dl-nyi mennyiség naponta kétszer-háromszor fogyasztható.A virágszárból egyszerűen rágcsáljunk el napi 8-10 darabot..

ÖsszefoglalvaA pitypangtea egyik legfontosabb előnye, hogy könnyen elérhető és elkészíthető. Ügyelj rá, hogy a növényeket ne kezeljék vegyszerekkel, és lehetőség szerint fiatal pitypangokat gyűjts.

Népszerű bejegyzések

Uborka tápanyag utánpótlása

Kakukkfű tea hatása: Rejtett gyógyhatások felfedezése

Uborka hervadása,tőpusztulása

A szamóca gyomirtása

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

A citromfű tea meglepő gyógyhatásai

Borsmenta a Hajápolásban: Természetes Megoldás a Gyönyörű Hajért

A fokhagyma 5 legfontosabb egészségügyi előnye, amit érdemes tudnod

Csalán: Az Élénk Zöld csodanövény

Rozmaring a Hajápolásban: Természetes Megoldások a Szép és Egészséges Hajért