Ugrás a fő tartalomra

Varázslatos Fahéj: A Természet Csodája a Mindennapi Életünkben

   A fahéj  jóízű, finom illatú fűszernövény régóta ismert

A fahéjnak fája, vagyis a fahéjfa Dél-Ázsiában, Dél-Kínában, Burmában, Indiában és Srí Lankán őshonos dúsan ágas, örökzöld kisebb méretű fa. A történelem során utazók vitték Egyiptomba, ahol – mágikus hatást tulajdonítva – balzsamokba keverték, s a héberek, görögök és a rómaiak fűszernek és illatszernek használták.

A növény fűszerként felhasználható része a szárított belső kérge (Cinnamomi cortex). Leveléből illóolajat nyernek (Aetheroleum cinnamomi), mely a kéregből szerzett olajjal azonos hatású, de enyhébb. Ezt a kérget a 3 év alatti fák fiatal ágairól hántják le.sználták, valamint különféle emésztési zavarokat orvosoltak vele. 

    Hatásai: A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használták étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, mentsruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére. Teakeverékként segítette az étvágy és emésztés javulását, erősítette a gyomrot, javította a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt adagolták szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segített megemészteni a zsírokat. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is.

  Latin neve: Cinnamomum zeylanicum

N%25C3%25A9vtelen

A jóízű, finom illatú fűszernövény régóta ismert, gyakran használt konyhafűszer. Tudományosan bizonyított egészségre gyakorolt kedvező hatásai is figyelmet érdemlőek, és meglepően hosszú a sor.

Vizsgálatokkal igazolták például, hogy hozzájárulhat a szervezet szénhidrát/cukor egyensúlyának fenntartásához. A fahéj inzulinszerű hatással bír, amit három fehérjének köszönhet. Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is. Emellett emésztésjavító, étvágyserkentő és gyomorerősítő hatása is ismert.

A fahéjnak három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és végül a malabári fahéj. Kétféle formában kerül forgalomba, őrölt és egész állapotban. szívbetegség

A kanadai World News hetilapban megjelent írás a következő betegségeket említi, melyeket sikeresen gyógyíthat a fahéj és méz keveréke.

Szívbetegség

Az összekevert mézet és fahéjat, lekvár vagy dzsem helyett,  kenyérre kenve fogyasszák reggelente. Csökkenti a koleszterin szintet a szívben és az erekben, véd az szívinfarktustól. Akik már átestek rajta, a rendszeres fogyasztásával megelőzhetik a következőt. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát, megkönnyebbülést nyújt légszomjnál és felerősíti a szívverést.

Ízületi gyulladás

Akik ebben a betegségben szenvednek naponta – reggel és este – egy pohár meleg vízben keverjenek el 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat. Ha rendszeresen fogyasztják ezt az italt akár a krónikus arthritis-től is megszabadulhatnak. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak. Egy hónapon belül azok a betegek, akik képtelenek voltak mozogni, fájdalom nélkül tudtak járni.

Húgyhólyag gyulladás

Oldjanak fel egy pohár langyos vízben 2 kanál mézet és 1 kanál fahéjat. Az ital fogyasztásával megszüntethető a húgyhólyag és a húgyvezetékek gyulladása.

Felpuffadás

Indiában és Japánban folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy a méz és fahéj megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés folyamatában.

Immunrendszer

A méz és a fahéj mindennapi fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi az emberi szervezetet a vírusok és a baktériumok ellen, megakadályozza a vírusos fertőzést. A méznek magas a vas és a vitamin tartalma, rendszeres fogyasztása erősíti a fehérvérsejteket a vírusok és a baktériumok elleni harcukban.

Koleszterin

Magas koleszterin szint csökkenését – két óra alatt 10%-ot – értek el betegeknél, akikkel 2 dl meleg vízben feloldott 2 kanál mézet és 3 teás kanál fahéjat itattak meg. Ennek a módszernek a napi háromszoros alkalmazásával meggyógyul a krónikusan magas koleszterin szinttel rendelkező beteg is. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az eredeti méz magában fogyasztva is – napi rendszerességgel – megakadályozza a koleszterin szint növekedését.

Fogfájás

Egy rész fahéj és 5 rész méz keverékét kell háromszor a fájós fogra tenni és a fájás megszűnik.

Bőrbetegségek

A méz és a fahéj minden fajta bőrgyulladásra alkalmazható. Továbbá ekcémára és övsömörre is. A sérült bőrre kenjük a masszát.

Megfázás

Akiknél gyakori a megfázás naponta 3x kéne fogyasztaniuk 1 kanál langyos mézben elkevert 1/4 kanál fahéjat három napon keresztül. Ezzel gyógyítható a meghűlés,  krónikus köhögés és a légcsövet, a hörgőket is kitisztítja.

Gyomor

A méz és a fahéj elűzi a gyomor bántalmakat és megvéd a gyomorfekély kialakulásától. Egy kanál fahéj és 2 kanál méz fogyasztása étkezés előtt megakadályozza a túlzott gyomorsav keletkezését a nehezebb ételek után is.

Fogyás

Minden reggel 1/2 órával a reggeli előtt (éhgyomorra) és este lefekvés előtt igyanak meg egy kis csésze fahéjas mézet. Rendszeres fogyasztásával súlycsökkenés érhető el.

Influenza

Spanyol tudósok kimutatták, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, melyek elpusztítják az influenza törzseket.

Fekély

Három kanál mézeben egy kanál fahéjat kell elkeverni. A keletkezett masszát, lefekvéskor a fekélyre kell kenni, reggel pedig meleg vízzel lemosni. Egy hetes kúra után a fekély eltűnik.

Hosszú élet

Csökkenthetők az öregkorral járó nehézségek a mézből és fahéjból készült tea rendszeres fogyasztásával. 4 kanál mézet és 1 kanál fahéjat kell megfőzni 3 pohár vízben. Ajánlott 3x naponta 1/4 pohárral elfogyasztani ebből a teából.

Rákos megbetegedések

A közelmúltban Japánban és Ausztráliában végzett kutatások kimutatták, hogy eredményesen kezelhetőek a csontok, gyomor és belek rákos megbetegedései. Ezekben a betegségekben szenvedőknek egy hónapon keresztül, naponta három alkalommal egy kanál mézet és egy kanál fahéjat kéne fogyasztaniuk.

Krónikus fáradtság

A cukor, mely a mézben található segíti a fizikai erőnlét megtartását. Az idősebb korosztály betegei, akik 1:1 arányban fogyasztottak mézet és fahéjat mozgékonyabbak és fürgébbek voltak. Dr. Milton, aki ezeket a kutatásokat végezte, azt állítja, hogy egy kanál méz és egy kiskanál fahéj elkeverve vízben, és fogyasztva naponta többször, de főként délután 3 órakor (ekkor kezd a testi erő csökkenni) egy héten belül megújítja a test vitalitását.

Szájszag

A kellemetlen lehelet megakadályozható, ha reggelente a  szájüreget öblögetjük meleg vízben elkevert mézzel és fahéjjal. Egész napra friss leheletet biztosít.                            

                                  Uborka mint gyógynövény

Uborka

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Uborka tápanyag utánpótlása

                      Az uborka tápanyag utánpótlása Az uborka a talaj szerkezete , tápanyag-ellátottság, kultúrállapota iránt a legérzékenyebb. A legjobbak a lazább homokos vályog vagy vályogos homok talajok. A palántázott uborka gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért nem élelmes növény, a tápanyagigényét és vízigényét műtrágyával kell kielégíteni. Az alaptrágyákat sekélyen kell beforgatni. Kedveli a semleges pH-jú talajokat. Fontos a kemésztartalom (1-5 %). A talaj sótartalmára érzékeny. Nagyon sok nedvességet igényel. Nyáron naponta egy tő 2-4 liter vizet is elpárologtat. Nagyon fontos a talaj levegőzöttsége, mivel csak az ilyen talajokon képes magas termésekre. Nem szereti a cserepedést, tömődöttséget és a pangó vizeket. A következő tápanyag-mennyiségeket veszi fel a 1 t/ha terméssel a talajból: Nitrogén (N) kg/t Foszfor (P 2 O 5 ) kg/t Kálium (K 2 O) kg/t Uborka 1,7 1,4 4,0         Az uborka 100 t/ha termés esetén 170 kg/ha N-t, 140 kg/ha P-t és 400 kg/ha K-t vesz fe

Uborka hervadása,tőpusztulása

         Hervad,fonnyad az uborka,leggyakrabban didimellára gyanakszunk, Pedig lehetséges,hogy valamelyik rovarkártevő okozza a hervadást,vagy tőpusztulást.         A lótücsök,drótféreg,uborkabogár stb.             Leggyakrabban a pattanó bogarak lárvái, az úgynevezett drótférgek, valamint a cserebogarak lárvái a pajorok élnek és károsítanak a kerti növények talajaiban.          Mind a pattanó bogarak lárvái, mind a cserebogarak lárvái több évig, általában 2-3 évig fejlődnek ki, ezalatt rendkívűl mohón és sokat esznek, kártételük tehát tartós és jelentős. A lárvák fejlődésük során fokozatosan növekednek, a 3. éves lárvák már több centiméter méretűek. Minél idősebbek, étvágyuk annál nagyobb, károsításuk annál jelentősebb A pattanóbogár (Agriotes sp.) lárvája és imágója A drótférgek és a pajorok a talajban élnek, télen a talaj mélyebb rétegeibe húzódnak, 50-80 cm mélyre is, és a talaj tavaszi felmelegedésével a felsőbb rétegekbe jönnek fel. Táplálkozásukat akkor

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

Hogy csökkentsd a szívhez kapcsolódó betegségek kialakulásának esélyét és tisztán tartsd az artériáidat, egyél több szívbarát élelmiszert! Íme, a 18 leghatékonyabb: 1. Lazac Ez a halfajta tele van egészséges zsírsavakkal, melyek csökkentik a triglicerid és a koleszterin szintjét, valamint a gyulladásokat. Egészséges halfajták még, melyeket érdemes fogyasztani, a tonhal, a hering és a makréla. 2. Sajt Valószínűleg hallottál már arról, hogy koleszterinszint szempontjából a sajt nem a legjobb választás. De ha mértékkel fogyasztod, csökkentheti a koleszterint és a vérnyomást is. 3. Olívaolaj A görögök és az olaszok régóta használják az olívaolajat egészségük megőrzéséhez. Az egészséges zsírsavak magas aránya a hidegen sajtolt olívaolajban segít csökkenteni a koleszterinszintet. Ez az olaj 41%-kal csökkenti a szívroham esélyét. 4. Zöld tea A zöld teában lévő katekinek nyugtató és energetizáló hatással is rendelkeznek. Ezek az antioxidánsok javítják az anyagcserét és csökken