Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

   A savanyú káposztáról A savanyú káposzta régóta fontos szerepet tölt be különböző kultúrák gasztronómiájában. Ezt az ízletes és tápláló ételt számos nemzet használja, mind a mindennapi ételek, mind a különleges alkalmak részeként. Történelmi gyökerei mélyre nyúlnak, és számos konyha alappillérévé vált. A savanyú káposzta nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Gazdag probiotikumokban, amelyek javítják az emésztést és erősítik az immunrendszert, így a testünk természetes védekezőrendszerét is támogatják. Ahhoz, hogy otthon is tökéletes savanyú káposztát készíthessünk, fontos, hogy friss és egészséges káposztát válasszunk a piacon. Ebben a blogbejegyzésben egy részletes útmutatót találsz arról, hogyan savanyítsd a káposztát lépésről lépésre. Az útmutató megismertet az alapvető hozzávalókkal és felszerelésekkel, amelyeket otthon is könnyedén beszerezhetsz. Emellett tippeket adunk arra vonatkozóan, hogyan érheted el a kívánt savanyú ízvilágot, valamint hogyan tárold

A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió

Újabb slágernövény a láthatáron: a földimandula


A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió, nem csonthéjas, nem fán terem, és semmi köze a valódi mandulához vagy dióhoz. A fűfélék családjába tartozó növény föld alatt növekedő gyökerében 6 mm-25 mm átmérőjű gumót növeszt. Ezt használják táplálkozási, gyógyászati célokra és halcsalinak. A növény gumós termését ősszel betakarítják, tisztítják, méret szerint elkülönítik.

A földimandula egy részét gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák, csomagolják és értékesítik. A növény termesztése homokos talajban történik, melyen megfelelő éghajlati és talajkörülmények között 4-5 tonna/ hektár termést hozhat. Magas keményítő-, olaj- és fehérjetartalma révén igen tápláló, és szárazon évekig is eláll. Értékes olaját a kozmetikai ipar hasznosítja .

A földi mandula íze édeskésen mandulás. Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is. Talán roppanósabb, mint a mandula, de íze kevésbé karakteres. Latin neve: Cyperus esculentus L. sativus.

A Vegital.hu oldal szerint gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők, emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják. A gyomor- és epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint, sok ásványi anyagot, magas vas- magnézium- foszfor és kalciumtartalma van. Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos kiegészítő fehérjeforrás, továbbá vegánoknak húspótló élelmiszer lehet. Számos enzimet, fitohormont, flavonoidot is tartalmaz, ami az érfalakat stabilizálja és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabadgyökökkel szemben.

Így lett egyre népszerűbb a földimandula

A növény reneszánsza a 2000-es években kezdődött, amikor az Egyesült Államokban és Európában egyre többen figyeltek oda az egészségtudatos táplálkozásra. Miután a növény termésének beltartalma és tulajdonságai megfelelnek a mai modern funkcionális élelmiszer-irányzatoknak, egyre több étrendhez, diétához ajánlják. A cikk szerint a termékek minden olyan élelmiszerhez használhatóak  ahol egyébként diót, mogyorót és mandulát használnának. Fagylaltporokat és süteményporokat is készítenek belőle. A tigrismogyoró gumójából készített olajat nemcsak az élelmiszeripar, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja.

Magro.hu

                                            Paradicsomvész

Népszerű bejegyzések