Kovászos Uborka: A Fermentált Uborka

  Kovászos Uborka:  Fermented Cucumbers Bevezetés A fermentált ételek újra virágkorukat élik. Az emberek olyan ételeket keresnek, amelyek nemcsak finomak, hanem jót tesznek a bélrendszerüknek is. Ezek közül is kiemelkedik a kovászos uborka – egy hagyományos magyar fermentált uborka. Nem csupán ízletes rágcsálnivaló, hanem tele van egészségügyi előnyökkel is. Egészségtudatos emberek és házi szakácsok egyaránt egyre lelkesebben próbálkoznak a kovászolással. Ez az útmutató mindent bemutat, amit tudni kell a kovászos uborka elkészítéséről. A kovászos uborka Mi az a kovászos uborka? A hagyományos fermentálási folyamat megértése Meghatározás és eredet A kovászos uborka a magyar válasz a fermentált uborkára. Szinte minden magyar háztartásban megtalálható, sok hagyományos étel része. Generációk óta készítik, és adják tovább a tökéletes fermentálás titkait. Ez az egyszerű, mégis ízgazdag folyamat a magyar konyhai kultúra és hagyomány szerves része. Hogyan működik a fermentáció ...

A földimandula, ,más néven mandulapalka vagy tigrisdió

Újabb slágernövény a láthatáron: a földimandula


A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió, nem csonthéjas, nem fán terem, és semmi köze a valódi mandulához vagy dióhoz. A fűfélék családjába tartozó növény föld alatt növekedő gyökerében 6 mm-25 mm átmérőjű gumót növeszt. Ezt használják táplálkozási, gyógyászati célokra és halcsalinak. A növény gumós termését ősszel betakarítják, tisztítják, méret szerint elkülönítik.

A földimandula egy részét gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák, csomagolják és értékesítik. A növény termesztése homokos talajban történik, melyen megfelelő éghajlati és talajkörülmények között 4-5 tonna/ hektár termést hozhat. Magas keményítő-, olaj- és fehérjetartalma révén igen tápláló, és szárazon évekig is eláll. Értékes olaját a kozmetikai ipar hasznosítja .

A földi mandula íze édeskésen mandulás. Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is. Talán roppanósabb, mint a mandula, de íze kevésbé karakteres. Latin neve: Cyperus esculentus L. sativus.

A Vegital.hu oldal szerint gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők, emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják. A gyomor- és epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint, sok ásványi anyagot, magas vas- magnézium- foszfor és kalciumtartalma van. Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos kiegészítő fehérjeforrás, továbbá vegánoknak húspótló élelmiszer lehet. Számos enzimet, fitohormont, flavonoidot is tartalmaz, ami az érfalakat stabilizálja és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabadgyökökkel szemben.

Így lett egyre népszerűbb a földimandula

A növény reneszánsza a 2000-es években kezdődött, amikor az Egyesült Államokban és Európában egyre többen figyeltek oda az egészségtudatos táplálkozásra. Miután a növény termésének beltartalma és tulajdonságai megfelelnek a mai modern funkcionális élelmiszer-irányzatoknak, egyre több étrendhez, diétához ajánlják. A cikk szerint a termékek minden olyan élelmiszerhez használhatóak  ahol egyébként diót, mogyorót és mandulát használnának. Fagylaltporokat és süteményporokat is készítenek belőle. A tigrismogyoró gumójából készített olajat nemcsak az élelmiszeripar, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja.

Magro.hu

                                            Paradicsomvész

Népszerű bejegyzések

Uborka tápanyag utánpótlása

Kakukkfű tea hatása: Rejtett gyógyhatások felfedezése

Uborka hervadása,tőpusztulása

A szamóca gyomirtása

A koleszterin szintjének csökkentése, szivbarát élelmiszerek segitsegevel

A citromfű tea meglepő gyógyhatásai

Borsmenta a Hajápolásban: Természetes Megoldás a Gyönyörű Hajért

Csalán: Az Élénk Zöld csodanövény

A fokhagyma 5 legfontosabb egészségügyi előnye, amit érdemes tudnod

Rozmaring a Hajápolásban: Természetes Megoldások a Szép és Egészséges Hajért