Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Vadgesztenye krém: Hogyan segít egészségeden?

Mi az a vadgesztenye A vadgesztenye, tudományos nevén Aesculus hippocastanum, egy impozáns évelő fa, amelynek gyökerei Közép-Ázsiába nyúlnak vissza, de napjainkra már Európa-szerte elterjedt. Ez a különleges növény hosszú évekig a tradicionális népi gyógyászat szerves részét képezte, különösen magas gyógyászati értéket képviselő magvai miatt. Az emberek évszázadok óta kihasználják a fa termésének pozitív hatásait, amelynek titka az escin nevű aktív vegyületben rejlik. Ennek köszönhetően a vadgesztenye nem csupán a levegő légúti betegségeinek enyhítésére szolgált, de a modern időkben széleskörű egészségügyi előnyei miatt is egyre népszerűbbé vált. Történelmi források szerint a vadgesztenye magjait már a 16. században kezdték alkalmazni hörghurut kezelésére, de azóta a kutatók számos egyéb felhasználási területet is felfedeztek. Az escin, a vadgesztenye magvak legfontosabb összetevője, nem csak az erek falának erősítésében és az ödéma csökkentésében játszik szerepet; a modern egészsé

Chernobyl a HBO-tól

                                Hol forgatták a sorozatot ?

A sorozat alkotói előtt az volt a feladat, hogy a Szovjet  életmód képeit  a lehető legjobban ábrázolják, de ne csak az 1980-as évek végén, hanem a csernobili baleset utáni 1986-ot reprodukálják.

Luke Hall produkciós tervező  megjegyezte, hogy az ilyen légkör még mindig megtalálható az Ukrán és Litván városokban. Elmondása szerint különös figyelmet szenteltek Kijevnek, ahol "az akkori monumentális és egyedülálló építészeti objektumok megmaradtak"abból az időből.

Ukrajnában két városi egyetem, a nemzeti könyvtár és a kijevi-tenger (víztározó)partján  folytak a forgatások.

Az első részben "Chernobyl"-t a Kijevi helyszíneken láthatjuk, a  Hidrobiológiai Egyetemet a Sztálingrádi  Hősök sugárúton.

Az épület homlokzata hasonló az MSCH-126 Pripjaty Városi Kórház épületéhez , ahová a csernobili baleset után az első áldozatokat hozták.

A csernobili atomerőmű helyét Litvániai Ignalina atomerőmű váltotta fel, amely 2009-ben teljesen megszűnt.
A sorozatban a Pripyaty helyét az Ignalina Atomerőmű közelében található Visaginas műholdas város váltotta fel . Miután az állomás bezárult, ez a város fokozatosan kihalt, ma úgynevezett "a munkanélküli nukleáris tudósok városa".


A város egy tó partján épült az erdő közepén, és tipikus szovjet 5- és 9-emeletes epuletek alkotjak. Igaz, a sorozat alkotói szerint Visaginas utcái nem tükrözik teljes mértékben  a Pripjaty hangulatát.

Erre a célra a Vilniusi Fabieniškės főként egy 9 emeletes épülete felelt meg . A forgatás 2018 májusában zajlott.
A Chernobyli reaktor vezérlőhelyisége  Vilniusban, egy elhagyott szőnyeggyár egyik szobájában volt felszerelve.
Az epizódok egy másik részét 2018 júniusában forgatták,a Bogdan Hmelnyickij utcában,a Puskin és Vlagyimirskaja körzetben.

A sorozat 1, részét itt nézheted meg(kattints a linkre): Chernobyl 1.rész

Ez is érdekelhet:
                                                  A legújabb Peugeot
Peugeot
 
                                                  A fahéj gyógyhatásai
A fahéj


Népszerű bejegyzések